reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický Tarzan může pomoct v zemědělství

13.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický Tarzan může pomoct v zemědělství
Rostoucí produkce v zemědělství vyžaduje nové automatizace. S touto myšlenkou se skupina vědců rozhodla vytvořit speciálního zemědělského robota, který se při snímání pole nebude pohybovat po zemi.
Vědci se často při vytváření nových robotů inspirují buď přímo u člověka, nebo u zvířat. Nejinak tomu bylo, když se skupina výzkumníků z Georgia Institute of Technology rozhodla vytvořit svého robotického pomocníka pro farmaření. Tvůrci robota se totiž nechali inspirovat lenochodem a vytvořili stroj, který se nepohybuje po zemi, ale musí být zavěšen na laně ve vzduchu.

I když byl robot vytvořen podle lenochoda, dostal pojmenování podle lidské postavy, nazývá se totiž Tarzan. Jméno vzniklo především kvůli způsobu pohybu, který připomíná Tarzanovo houpání na liánách, pomocí něhož se pohyboval po džungli. Robot se však pro změnu pohupuje nad polem.

Hlavním cílem, proč tohoto robota skupinka výzkumníků navrhovala, je samostatnost a také co největší energetická úspornost. To je další bod, ve kterém se tvůrci inspirovali u lenochoda, ten na své pohyby také vynakládá co nejméně energie. Vědci věří, že v budoucnu bude moct být jejich robotický Tarzan napájen dokonce pomocí solární energie, takže by byl naprosto soběstačný, když by byl vyslán na pole, a farmáři by ho nemuseli dobíjet.


Robotický lenochod je totiž určen pro použití v oblastech zemědělství. Měl by se pohybovat nad polem plným plodin a kontrolovat stav rostlinek nebo úrody. Robot je totiž vybaven také kamerou, pomocí které může své okolí monitorovat a snímky jednotlivých rostlin posílat na farmu, kde se data budou analyzovat třeba i pomocí algoritmů. Farmáři by tak měli mít přehled o stavu svého pole a nebudou to muset zjišťovat osobně.

Robotický Tarzan se bude po laně pohybovat pomocí drápů, které jsou umístěny na obou z jeho záchytných ramen. Tyto drápy byly zároveň vyrobeny pomocí technologie 3D tisku. Robot se zahákne a může monitorovat pole pod sebou z ptačí perspektivy.

Myšlenka na vytvoření zemědělského robota vznikla z faktu, že lidí na Zemi přibývá a bude potřeba vypěstovat více jídla. Takové tempo bez automatizace už není udržitelné. Aby se farmářům a zemědělcům usnadnila jejich práce, snaží se vědci vyvíjet robotické pomocníky, jako je například právě Tarzan. O jiném zemědělském robotovi, který usnadní farmářům práci, jsme se zmínili už dřív, ten se ale spoléhá na pevnou půdu pod nohama.

Zdroj: engadget.com

reklama