reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboty ve Fukušimě "zabila" radiace

14.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Roboty ve Fukušimě "zabila" radiace
Kvůli vysoké míře radiace nemá člověk do určitých míst jaderné elektrárny Fukušima přístup. Na vyčištění a odklízení odpadu byli tedy vyvinuti speciální roboti. Všichni ale radiaci sami podlehli a už se nevrátili.
Je tomu už pět let, co Japonsko zasáhlo v roce 2011 mimořádně silné zemětřesení a došlo ve Fukušimě k poškození tamější jaderné elektrárny. Prostředí je tam stále vysoce toxické a odhaduje se, že tomu tak bude ještě dalších 30 až 40 let. Proto japonská společnost Toshiba spolu s firmou TEPCO na začátku tohoto roku představili roboty, kteří pomohou Fukušimu vyčistit - odebrat jaderné palivové články z třetího reaktoru.

Roboti se skládají ze dvou ramen se speciálním zařízením uzpůsobeným k sevření palivového článku. Nechybí ani kamery, které jsou důležité pro ovládání na dálku, protože technici dovnitř nemohou. Dále jsou roboti schopni operovat pod vodou, protože jejich úkolem je odstranit radioaktivní palivové články z chladicích nádrží.





Samotné uranové tyče jsou nejvíce nebezpečné, proto je důležité je odstranit. Pokud nejsou správně zlikvidovány, můžou zůstat radioaktivní až tisíce let. Díky nižší úrovni radiace u čtvrtého reaktoru bylo možné v roce 2014 zlikvidovat 1 535 palivových článků. To však šlo dobře, protože technici na akci mohli přímo dohlížet. Radiace u třetího reaktoru to ale nedovoluje.

Pět speciálních robotů bylo tedy posláno na misi do jaderné elektrárny, aby odstranili další jaderný odpad. Žádný z nich se však nevrátil. Úroveň radiace ve Fukušimě byla tak vysoká, že to nevydržely ani jejich obvody. V blízkosti reaktorů se roboti zastaví a už nejsou schopni se dál pohybovat.

Naohiro Masuda z TEPCO má na starosti právě vyčištění elektrárny Fukušima od jaderného odpadu. Prohlásil, že vyvinout jednoho takového funkčního robota trvá dva roky. Vysvětlil také, že přístup dovnitř elektrárny je obtížný právě kvůli vysoké míře radiace.

Zdroj: IFLScience (1, 2)
reklama