reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roční pokus simulující pobyt na Marsu skončil

29.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Roční pokus simulující pobyt na Marsu skončil
Aktuální program HI-SEAS studující především to, jak se lidé vypořádají s dlouhodobým pobytem v prostředí podobném Marsu, skončil. Zúčastnilo se jej celkem šest vědců, kteří se museli vypořádat s různými překážkami i omezeným kontaktem.
Program Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) je jako dítko University of Hawai'i určen pro simulaci cesty i pobytu na Marsu a jde především o to, jak se lidé vypořádají s životem ve stísněném prostoru společně s dalšími. Jde také o omezený kontakt se Zemi, přičemž zpoždění komunikace je vždy ten nejmenší a řekněme základní problém. Vedle toho byly pro zkušební astronauty připraveny i různé problémové scénáře.





V rámci HI-SEAS žilo celkem šest vybraných vědců po celý rok ve speciálně vybudovaném kopulovitém příbytku, z nějž mohli vycházet jen občas a pouze ve skafandru. Okolní nehostinné prostředí zajistil jeden z vulkanických ostrovů na Hawaji. Na kontakt a komunikaci s blízkými v reálném čase mohli zapomenout, neboť veškeré spojení bylo vždy pozdrženo o 20 minut.

V průběhu roku se také objevily různé uměle vyvolané problémy, přičemž právě chování posádky při jejich řešení má přinést ty nejcennější poznatky. Šlo například o poškozené sanitární zařízení, kvůli čemuž se obyvatelé museli po dva týdny spolehnout ve všech ohledech na kbelíky. Občas také museli přistoupit na systém omezených potravinových přídělů a šetřit museli i s jinými zásobami. Stojí za poznámku, že Rusové již mají za sebou podobný program, který ale trval celých 520 dní a ne "pouhý" rok.

Nyní je ještě brzy na to, aby bylo zveřejněno vyhodnocení celé akce. Sami účastníci se ale nyní nejvíce těší na sluneční světlo, kterého si ale příroda při jejich návratu do života moc nepřichystala. Těší se také na to, až si zaplavou v moři a samozřejmě také na čerstvé jídlo, které nebude stále stejné. Projekt HI-SEAS mimochodem nekončí, neboť jsou v plánu dvě další studie, které odstartují v roce 2017 a 2018. Pro ty už budou připraveny jiné příbytky, v nichž zájemci, které univerzita nyní stále ještě hledá, budou pobývat po 8 měsíců.

Zdroj: Twitter
reklama