reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rok 2014 ve vyhledávání: Robin Williams, World Cup a Ebola

16.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Rok 2014 ve vyhledávání: Robin Williams, World Cup a Ebola
Google zveřenil své každoroční statistiky nejčastějších dotazů pro vyhledávání, k čemuž pochopitelně využil informace ze svého vyhledávacího enginu. A jaké jsou tedy nejčastější dotazy v tomto roce?
V celosvětovém měřítku vede Robin Williams, který letos v srpnu vlastní rukou ukončil svůj život. Až za ním se umístil World Cup odkazující na letošní Mistrovství světa ve fotbale, v němž triumfovalo Německo. Třetí v pořadí je ze zřejmých důvodů Ebola. Základní informace nám pak přiblíží zveřejněné video.


Z videa se dozvíme, že v tomto roce byly provedeny biliony vyhledávání, z čehož už lze udělat pěkné statistiky. V dotazech se objevovalo častěji slovo naděje než strach, věda více než fikce (otázkou je, jak do toho zapadá sci-fi), často jsou vyhledávány informace o velkých událostech (očividně), osobnostech a zdroje inspirace, do čehož spadají i virální věci jako Ice bucket challenge. Mimochodem, právě toto heslo se v celosvětovém měřítku ocitlo jako páté v pořadí, takže zbývá ještě uvést čtyřku - Malaysia Airlines. Zde je důvod zřejmý - pátrání po ztraceném letadlu.

My nesmíme zapomenout na technologii, respektive spotřební elektroniku. Co se týče hesel vztahujících se k tomuto tématu, pak na prvním místě se nepřekvapivě umístil iPhone 6 a dále Samsung Galaxy S5, Nexus 6, Moto G a Samsung Note 4.

Google má pak připraveny i statistiky týkající se výhradně České republiky, nicméně ty jsou poněkud specifické. Jsou tu hned dva žebříčky týkající se diety, ale zajímavější jsou vyhledávaná média, což o nás leccos vypovídá. Vezmeme to pouze heslovitě dle pořadí - Blesk, Novinky, TN.cz, Aha, Evropa 2. Zajímavé je také nejčastější spojení s "co je", kde se jako první umístil instagram, pak LTE, selfie, NFC a jako pátý spyware.

Pokud vás zajímají i další žebříčky a statistiky, využijte odkaz na zdroj aktuality.

Zdroj: Google





Google's year in search: Robin Williams, Ebola and the World Cup

"May you live in interesting times!" 2014 strongly honored that Chinese blessing/curse, judging by the top Google searches around the world. Trillions of queries reflected the turbulence of the past year with tragedy (the suicide of Robin Williams), triumph (the German World Cup victory), and even a plague for good measure (Ebola). Frozen topped all movie searches and Game of Thrones was TV's king, while the most searched (and leaked) gadget of the year was the iPhone 6, followed by the Samsung Galaxy S5, Nexus 6 and Apple Watch. Flappy Bird was the most sought app (and was fifth overall, amazingly) while the preeminent GIF was Mexico national football coach Miguel Herrera's joyous World Cup celebration. If you want more, and of course you do, check the top trends globally and by country, along with Google's Year in Search 2014 video below.

reklama