reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roombots: transformující se robonábytek

26.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Roombots: transformující se robonábytek
Tým švýcarských výzkumníků ze Swiss Biorobotics Laboratory (BioRob) z Lausanne přišel se zajímavými roboty, které dokáží rozpohybovat nábytek a stát se přitom jeho součástí. Využívají přitom jednoduchý princip.
Vtip celého systému robotů Roombots spočívá v tom, že jich může být v podstatně neomezené množství a každý je stejný a univerzální, ale dokáže přitom zastávat různé funkce. Několik robotů společně tvoří systém, jehož možnosti jsou velmi široké, neboť jde v podstatě o stavebnici, která se však může sestavit sama.





Mohli bychom tak třeba slovním příkazem z robůtků nechat vytvořit stůl, který se pak následně může přesunout na určené místo, protože Roombots v jeho nohách s ním budou moci pohybovat. Stejně tak umí lézt po speciálních stěnách, což je trošku podobné housence. Stačí, aby tyto stěny byly vybaveny příslušnými otvory, za něž se mohou zaklesnout svými packami.

Každý Rooombot je vytvořen ze dvou bloků, černého a bílého, které jsou spojeny přes elektromotor, takže mohou rotovat. V zelených ploškách jsou pak zatahovací packy, s jejichž pomocí se mohou roboti k sobě vzájemně zaklesnout a spojit se, přičemž všechno je řízeno pomocí bezdrátového rozhraní a každý robůtek má také vlastní baterii. Záleží pak pouze na nás, co si s pomocí těchto robotů vytvoříme.


Dle výzkumníků jde o systém, který přijde vhod především starším lidem, nebo prostě těm, co mají problémy s pohybem. Ty tak může robot následovat po bytě jako pejsek. Roombots jsou však zatím ve stádiu vývoje a nyní ve Swiss Biorobotics Laboratory pracují na tom, jak realizovat samotné ovládání, přičemž ideální by byly právě ústní příkazy nebo gesta. Nyní ale funguje pouze software určený pro ovládání pomocí tabletu. Dále bude nutné, aby se příští verze Roombots pohybovaly plynuleji bez trhání a lépe spolupracovaly. My se prozatím můžeme podívat na video, které ukáže momentální stav tohoto robosystému.

Zdroj: Engadget

reklama