reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rosetta zachytila rapidně se měnící kometu 67P

23.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Rosetta zachytila rapidně se měnící kometu 67P
Sonda Rosetta sice již neexistuje, ale jí nasbíraná data jsou stále zkoumána a nyní se můžeme podívat na to, jak se za pouhé dva roky změnil povrch komety 67P/Churyumov-Gerasimenko, která se pravděpodobně rozpadne na dva kusy.
ESA vypustila Rosettu v roce 2004 a ta se svým modulem Philae, který bohužel nepřistál na povrchu komety tak, jak by měl, dorazila k 67P v roce 2014. Samotná Rosetta ale fungovala dobře a poskytla o kometě mnoho důležitých informací než do ní loni řízeně narazila. Mohla tak sledovat povrch komety přibližně dva roky a právě tato pozorování ukázala, jaká geologická aktivita na ní probíhá, a to především kvůli teplu ze Slunce.




- klikněte pro zvětšení -


Na fotografiích z prosince 2014 a března 2016 můžeme vidět šipkami zvýrazněné body, kde se utrhl a svezl celý útes v důsledku probíhajících geologických procesů. Ty vznikají poté, co se kometa přiblíží ke Slunci a to začne zahřívat její vodní nebo jiný led, který pak sublimuje, uniká a způsobuje změny na jejím povrchu a může mít vliv i na rotaci komety či dokonce její směr, pokud by šlo o opravdu velký výron plynů. Ostatně ty pak mohou za to, že se nám komety na obloze ukazují se svým typickým ohonem. V případě komety 67P jde také o to, že Slunce způsobilo zrychlení její rotace, což mělo také svůj vliv na její stav.

Vědci se tak mohli vůbec poprvé přímo a ve vysokém rozlišení podívat na změny, které přináší průchod komety skrz vnitřní část Sluneční soustavy. Vedle znázorněného sesuvu jde především o to, že se ve střední a nejužší části komety objevila rozšiřující se trhlina. Ta byla nalezena již v roce 2014, ale od té doby se prodloužila o 500 metrů a rozšířila o 30 metrů. Vedle ní se pak objevila i další paralelní trhlina. Za to má moci právě především zrychlená rotace komety vlivem tepla ze Slunce, a tak je velice pravděpodobné, že ta se i kvůli svému tvaru činy či kosti rozpadne na dva hlavní kusy. Nemusí to být při tomto průchodu, ale třeba už při některém z příštích (kometa se vrací vždy jednou za přibližně šest a půl roku).





Mezi další pozorované změny patří také přesunutí obrovského balvanu s odhadovanou hmotností 130 tisíc tun, a to o 140 metrů. Za to mohou nejspíše právě také výrony unikajících plynů, které byly zaznamenány právě u původní polohy balvanu. Tato pozorování mohou astronomům lépe objasnit procesy, které se dějí v tělech komet a především pak tyto procesy mohou zasadit do časového měřítka, aby se pak mohli zpětně dopracovat k pravděpobonému stavu mladší Sluneční soustavy.

Zdroj: Astronomy.com
reklama