reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhraní SAS-24Gb/s přijde za tři roky

25.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Rozhraní SAS-24Gb/s přijde za tři roky
Asociace SCSI dohlížející na vývoj rozhraní SAS, čili Serial Attached SCSI, ohlásila příchod další verze s dvojnásobnou datovou propustností. Mluví se o tom, že má dorazit v roce 2018 či případně 2019.
Jedná se tedy již o čtvrtou generaci tohoto rozhraní, které přišlo jako náhrada za klasické SCSI podobně, jako SATA nahradilo PATA. První dvě verze také kopírovaly SATA s ohledem na datovou propustnost, čili nabídly 3 a 6 Gb/s, což odpovídá druhé a třetí generaci SATA. Ovšem nyní je už aktuální SAS s propustností 12 Gb/s, čemuž se již aktuální SATA nevyrovná a vlastně ani nechce vyrovnat. Pro pevné disky či optické mechaniky nám SATA 6 Gbps bohatě stačí a pro SSD jsou vhodnější rozhraní využívající linky PCI Express a podporující NVMe, čili M.2 či SATA Express.





SAS 24Gb/s má být tedy připravena pro rok 2018 či 2019, ovšem první produkty pro toto rozhraní budou předvedeny již za dva roky. Budou moci využít především datovou propustnost 3 GB/s, ale nové SAS není pouze o tom. Připravuje se i řada optimalizací především s ohledem na SSD, jak ukazuje následující seznam.





SAS 24 Gb/s se tak zaměří na spolehlivost s využitím 20bitové Forward Error Correction, škálovatelnost, získá nové kódování dat (128b/150b) a zachová si zpětnou kompatibilitu. A právě proto nemůže být toto rozhraní zcela optimalizované pro SSD jako NVMe, protože bude muset podporovat i pevné disky. Pro systémy založené výhradně na SSD by tedy měly být lepší rozhraní, které podporují NVMe.

Zdroj: KitGuru
reklama