reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozvážky jídla v Moskvě zajišťují autonomní doručovací roboti

13.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Rozvážky jídla v Moskvě zajišťují autonomní doručovací roboti
Ruský Yandex, který bývá často označován za tamní obdobu Googlu, začal testovat doručování hotových jídel z restaurací pomocí autonomně řízených robotů. Několik těchto vozítek lze potkat v Moskvě.
Poptávka po doručování hotových jídel z restaurací dlouhodobě roste. Tento trend letos ještě podpořila pandemie koronaviru, která ve většině zemí přinesla řadu omezení nebo dokonce úplný lockdown. Kromě nedostatku zaměstnanců tak restaurace a kurýrní společnosti musí řešit také to, aby doručení jídel proběhlo pokud možno bezkontaktně. Pomocnou ruku při rozvážce obědů nebo večeří podávají autonomně řízení roboti, kteří letos zahájili testovací provoz v USA či Velké Británii. Od loňského roku si s touto myšlenkou pohrává také ruský internetový gigant Yandex, který provozuje vyhledávač i spoustu přidružených produktů a služeb.
 
 
Některým zákazníkům aplikace Yandex.Eats (ruská obdoba Woltu či Uber Eats) od tohoto týdne doručuje jídlo nikoliv kurýr v autě, na motorce či jízdním kole, ale malý samořízený robot připomínající brouka. Svými rozměry bývá přirovnáván k malému cestovnímu kufru. Vozítko, které dostalo název Yandex.Rover, používá šest kol pro dobrou manévrovatelnost a pás světelných diod. Po objednávce přijede robot do restaurace, kde obsluha vloží jídlo do boxu s termoizolací. Potom přijede k zákazníkovi, který otevře box pomocí mobilní aplikace. Na displeji svého smartphonu může také kontrolovat jeho polohu na mapě nebo kontaktovat podporu v případě problémů s novým způsobem doručení.
 
 
Robot je vybaven senzory, díky kterým se může sám pohybovat po městských chodnících bez ohledu na počasí nebo denní dobu. Yandex nezmiňuje, jakým způsobem je řešeno nabíjení baterie ani jaké dosahuje výdrže. V současné době funguje v Moskvě dvacet robotů Yandex.Rover, z nichž tři rozvážejí jídlo poblíž kancelářského centra White Square v centru ruské metropole. Od jara testuje společnost tato vozítka při doručování nákupů ze supermarketů v moskevské oblasti Skolkovo, která bývá přirovnávána k ruskému Silicon Valley. Poprvé ovšem Yandex nasadil své autonomní doručovací roboty již vloni v listopadu, kdy zahájil pilotní provoz v technologickém městě Innopolis, které se nachází v ruském Tatarstánu.
 
 
Pohyb každého doručovacího roveru dosud na dálku hlídal dispečer, který mohl zasáhnout v případě nenadálých problémů. Můžeme předpokládat, že se to týká i nových robotů doručujících jídlo z restaurací. Stále se bavíme o nové technologii, které k důkladnému otestování rozhodně nestačí pár měsíců. Americká společnost Starship Technologies zkouší obdobné roboty již od roku 2017. Každý váží 25 kg a dokáže uvézt přes 9 kg nákladu. Maximální rychlost je omezena na běžnou rychlost lidské chůze, konkrétně 6 km/h. Kromě kamer a senzorů jsou vybaveny také reproduktorem pro komunikaci s okolím.
 


reklama