reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RTX 2080 Ti přežila rok a půl těžby, jaký dopad to má na její výkon?

22.2.2021, Jan Vítek, aktualita
RTX 2080 Ti přežila rok a půl těžby, jaký dopad to má na její výkon?
Pokud si někdo kupuje grafickou kartu z druhé ruky, musí počítat s tím, že ta se možná podívala do trouby, byla provozována ve špatně větrané sestavě nebo byla v neustálém zápřahu při těžbě kryptoměn. Co to může znamenat?
Pokud nám jde o koupi starší grafické karty, pak asi myslíme v prvé řadě na to, aby nám vůbec ještě mohla posloužit. Pokud není k dispozici pečlivě opečovávaná karta po prvním majiteli (a nebouraná) je třeba se poohlédnout jinde a právě z důvodu životnosti se někteří zdráhají pořizovat si karty, které pracovaly nepřetržitě při těžbě kryptoměn. Ne každého ale napadne otázka, zda by dlouhodobá zátěž mohla mít i negativní vliv na výkon karty, přeci jen o elektronických součástkách nepřemýšlíme jako o mechanice, jako je motor auta, který se opotřebovává a jeho výkon logický klesá. 
 
 
Na toto téma se zaměřil test kanálu Testing Games, kde prostě vzali GeForce RTX 2080 Ti, na níž se 18 měsíců intenzivně těžilo a na několika hrách v rozlišení 4K byl její výkon srovnán s novou RTX 2080 Ti.
 
 
Jenomže tento test je bohužel poněkud nedotažený. Vůbec se totiž nedozvíme to, v jakém stavu daná karta používaná pro těžbu byla. Napovědět nám mohou doprovodné OSD informace, dle nichž nová RTX 2080 Ti měla na GPU o cca 20 °C méně a fungovala na taktu o cca 120 MHz vyšším. 
 
Je tak pravděpodobné, že teplovodivý materiál na staré kartě, který spojuje GPU a chladič, už nebyl v nejlepší kondici a kdo ví, zda autoři testu alespoň trošku vyčistili její chladič od prachu. Anebo může jít také o výrazně rozdílné modely, přičemž stará karta má celkově slabší chlazení, nicméně ať je to cokoliv, v důsledku má nižší pracovní frekvenci, takže není divu, že i snímkovací frekvence ve hrách byla nižší. 
 
 
Rozdíly ve výkonu jsou většinou kolem 5 FPS, což by víceméně mohlo odpovídat frekvenčnímu rozdílu, a to snad jen s výjimkou Forza Horizon 4. Lze tak usuzovat, že pokud jde o staré a velice trápené karty, pokud ty přežijí a dostane se jim příslušné péče, která zlepší chlazení a dostane takty opět tam, kde mají být, o výkon se snad strachovat nemusíme. Nicméně právě o to jde. Pokud bereme kartu jako celek a po koupi opotřebovaného kusu leda profoukneme žebra chladiče, k ideálnímu výkonu se naopak dobrat vůbec nemusíme a naopak je možné, že ji budeme provozovat ještě k tomu na zbytečně vysokých teplotách. Ovšem právě na tom se ukazuje úskalí nepřetržité těžby, která může výrazně opotřebovat kartu, jež bude mít před sebou ještě alespoň půlroční záruku. 


reklama