reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RTX 3090 a napěťová optimalizace výkonu

12.10.2020, Jan Vítek, aktualita
RTX 3090 a napěťová optimalizace výkonu
Vedle prostého přetaktování se při ladění počítačové sestavy využívá i jiný přístup, a to úpravy nastavení hardwaru s cílem dosáhnout vyšší efektivity při spotřebě i chlazení. Právě i o tom je test na serveru Igor's Lab. 
Na Igor's Lab zkoušeli dvě karty, a to ASUS TUF Gaming RTX 3090, Gigabyte RTX 3090 Gaming OC, které šly tentokrát proti sobě. Jedna byla přetaktovaná při současně sníženém limitu spotřeby a druhá měla fixované napětí i takty. Obojí pak můžeme srovnat s výchozím nastavením.
 
Právě při sníženém limitu spotřeby můžeme teoreticky dosáhnout lepšího poměru výkonu a spotřeby, což tak efektivně znamená, že karta využije nižší napětí. To dobře známe ze světa procesorů, kde lze dosáhnout zajímavých výsledků spotřeby právě tak, že necháme pracovní takty na výchozí hodnotě, ale snižujeme napětí, či případně hledáme rovnováhu mezi rozumně sníženým napětím a zvýšenými takty. 
 
V případě testované karty Gigabyte RTX 3090 Gaming OC byl limit spotřeby snížen o 10 % na cca 333 W a takt jádra přitom zvýšen o 100 MHz z výchozího turba 1755 MHz. V prvé řadě pak jde o to, aby byla karta při takovém nastavení stabilní, což v tomto případě prý byla, takže jak se ukázala v testu? 
 
Ještě před tím si povíme o kartě ASUS TUF Gaming RTX 3090, která měla nastaven konstantní takt 1785 MHz při 285 W, takže jde o snížení o 65 W oproti výchozímu nastavení karty. 
 
 
Máme tu tak RTX 3090 od Gigabyte na výchozích taktech (Stock) a pak karty Gigabyte a Asus s výše popsanými úpravami nastavení (Optimized a UV Fixed). Výkonu ve hrách by měly odpovídat právě testy Firestrike a tam je upravený Asus logicky nejslabší. V ostatních ale naopak upravený Asus vede, a to zvláště v Time Spy představujícím vysokou zátěž pro GPU a možná právě proto byla karta nakonec lepší. Pracovala při výrazně nižší teplotě (ty byly měřeny na heatpipe), na což ukazují výrazně nižší otáčky ventilátorů a také jen 285W reálná spotřeba oproti 350 W při výchozím nastavení. 
 
Pro celkově vyvážený výkon a spotřebu se ale hodila upravená karta Gigabyte s nižším limitem spotřeby a vyšším taktem zároveň. Ta se celkově umístila nejlépe, a přitom mohly její ventilátory pracovat na nižších otáčkách než při výchozím nastavení a spotřeba klesla z 360 na 330 W. 
 
Jak to vypadá, s trochou snahy se dá i s moderními kartami RTX 3000 pohrát, abychom získali celkově lépe optimalizovaný hardware. 


reklama