reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rubikova kostka složena za 0,637 sekundy

10.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Rubikova kostka složena za 0,637 sekundy
Tento nový rekord má pochopitelně na kontě robot, i když lidé za ním nepokulhávají tak, jak by se mohlo zdát. Specializovaného robota postavila společnost Infineon, která se také hned pochlubila videem se značkou zpomalený záběr nutný.
Infineon Technologies jsme znali jako německého výrobce pamětí, který vyráběl paměťové čipy GDDR3 ještě pro grafické karty Radeon X1600 a pak AMD jako první zásobila i paměťmi GDDR5. Tato firma byla odštěpena od mateřské společnosti Siemens AG už v roce 1999, pak se Infineon v roce 2006 rozdělil na svě společnosti, z nichž jedna byla dobře známá Qimonda, ale ta si dlouhou kariéru neužila. Už v roce 2008 vyplynuly na povrch její problémy s klesajícími tržbami a celkovou ztrátou. Pak firma začala hledat investory a partnery, přičemž se mluvilo o spojení s Micronem a investicích z Číny i Ruska, ovšem s koncem roku 2009 definitivně skončila i ona. S ní bohužel skončila i výroba pamětí typu DRAM v Evropě a nyní asijským výrobcům odolává už jen americký Micron.





Nyní se ale podíváme na něco jiného, a sice jednoúčelově vybaveného robota, který byl stvořen tak, aby mohl co nejrychleji složit rubikovu kostku. Infineon toto zařízení vyrobil především proto, aby demonstroval výkon svých aktuálních mikroprocesorů. Uvádí, že oněch 0,637 sekund je světově nejlepší čas, ale to ještě musí potvrdit organizace Guinness World Records. Za zmínku také stojí, že mikroprocesory použité v tomto robotu pochází z divize Infineonu zabývající se automobilovými systémy, ale ne zábavními, jako spíše řídicí elektronikou pro ABS, ESP, airbagy, klimatizaci, apod. Takový robot ale musí také pracovat velice rychle, a to už závisí na vyspělosti jeho mechanických částí a celkovém vyladění.


Vedle toho se můžeme podívat také na rekord Matse Valka, který dokázal složit kostku za neuvěřitelných 4,74 sekund, což také ještě nebylo uznáno Guinnessovou organizací, neboť se to stalo také sotva před několika dny. Matsovi to sice trvalo více než 7x déle, ale o to větší má ze svého úspěchu radost, což se o robotu říci nedá.


Zdroj: Infineon

reklama