reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rubio z ESA plánuje chrám u jižního pólu Měsíce s tekutým zrcadlem

31.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Rubio z ESA plánuje chrám u jižního pólu Měsíce s tekutým zrcadlem
Jorge Mañes Rubio z Evropské vesmírné agentury (ESA) představil projekt výstavby měsíčního chrámu, který by se nacházel v oblasti věčného světla, ale i tmy. Tu můžeme najít u jižního pólu Měsíce.
Jde samozřejmě tak trochu o utopistický projekt, který má reflektovat "duchovní, společenské a psychologické potřeby" případných měsíčních kolonistů, ale proč se na něj nepodívat? Zajímavá je už jen daná oblast u jižního pólu, a to konkrétně na okraji 21 kilometrů širokého kráteru Shackleton. Ten si už dříve vyhlédla také samotná NASA, protože jde o skutečně zajímavé místo.





Kráter Shackleton se nachází v oblasti vhodné pro vystavení lunární základny, neboť jde o místo, které je neustále vystavené slunečnímu světlu, což je důležité pro energetické potřeby obyvatel. Hned vedle v kráteru je ale oblast stálé tmy a především se tam nachází vodní led jako nezbytný zdroj.





Jorge Mañes Rubio si uvědomuje, že taková stavba by musela být výsledkem mezinárodní spolupráce a pro její uskutečnění by bylo možné využít technologie 3D tisku s využitím tamního materiálu a samotná stavba by měla kupolovitý tvar.





A co bychom našli uvnitř? Svým způsobem oltář, který by ale nebyl spojen s žádným světovým náboženstvím, ale s vědou. Šlo by totiž o sofistikovaný teleskop, který by namísto klasického zrcadla využíval plochu z tekutého kovu, takže toto zrcadlo by se v podstatě mohlo na Měsíc dopravit v lahvi.





Tento teleskop by byl namířen přímo vzhůru skrz kruhový otvor, přičemž dalším otvorem by mohli návštěvníci sledovat samotnou Zemi, která by byla viditelná každé dva týdny těsně nad obzorem.

Rubio ke svému projektu nakonec dodal, že "Lunární osada představuje dokonalou šanci na nový začátek. Je to místo, kde neexistují sociální konvence, národy, náboženství, a tedy i místo, kde tyto koncepty budou moci být znovu vymyšleny".

Zdroj: Extremetech
reklama