reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruská kryptoměnová burza Livecoin hacknuta: za Bitcoin nabízela 320000 USD

27.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Ruská kryptoměnová burza Livecoin hacknuta: za Bitcoin nabízela 320000 USD
Není to zdaleka poprvé, co byla hacknuta nějaká kryptoměnová burza. Nyní to potkalo ruskou službu Livecoin, kde útočníci plně převzali kontrolu nad servery společnosti a výrazně navýšili ceny kryptoměn. Bitcoinu se pohyboval ve stovkách tisíc USD.
S hacky mnoha kryptoměnových burz jsme se už několikrát setkali. Další na řadě se stala ruská služba Livecoin, kterou útočníci úspěšně napadli v noci z 23. na 24. prosince. Získali kontrolu nad celou infrastrukturou kryptoměnové burzy Livecoin a povedlo se jim v systému nastavit naprosto nereálné, mnohonásobné hodnoty pro různé kryptoměny. U Bitcoinu se místo 23 tisíc USD zobrazovaly hodnoty přes 200 tisíc USD, existují záznamy o 320 tisíc USD a hovoří se dokonce o tom, že jednu dobu zde byla cena 450 tisíc USD. Ethereum mělo vzrůst ze 600 na 15 000 USD a XRP z 0,27 na 17 USD.
 
Livecoin logo
 
Celý útok je teprve vyšetřován, nicméně to vypadá, že byl plánován dlouho dopředu na dobu, kdy začne nová kryptoměnová mánie. Dle některých by mohlo jít o klasický "exit scam", kdy se využije důvěra ve společnost a započne se transakce, v tomto případě směny Bitcoinu za dolary. Vše ale spadne na prvním kroku, platbě. Zboží už není obdrženo.
 
Vypadá to tedy tak, že útočníci využili rychle rostoucí ceny Bitcoinu a jiných kryptoměn, což vyvolává všeobecný zájem o ně, přičemž nastavili tak vysoké ceny, že lidé chtěli rychle zpeněžit své investice, aniž by si pořádně ověřili, zda to skutečně vyletělo tak vysoko či nikoli. Při prodeji tak útočníci patrně získali kryptoměny, které chtěl za tak vysokou cenu leckdo prodat, ale částky v USD už pochopitelně nepřipsali na účty. Získané Bitcoiny pak mohli prodávat za skutečnou cenu, která byla i tak hodně vysoká. Jen tak pro zajímavost, nyní je Bitcoin za 26 700 USD a kolem poledne se vyšplhal dokonce na necelých 27 400 USD.
 
Livecoin měl problém s přístupem ke svým systémům a nejprve se mu povedlo obnovit jen své stránky, kde varoval uživatele před jakýmikoli dalšími transakcemi na své platformě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama