reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruská společnost MCST vydala nový procesor Elbrus-4C

12.5.2015, Libor Pánek, aktualita
Ruská společnost MCST vydala nový procesor Elbrus-4C
Společnost MCST vydala nový typ procesoru Elbrus-4C, který má podle jejich testů zajímavý výkon a snadnou emulaci x86 programů. Na základě tohoto procesoru již vznikly i výpočetní systémy určené pro automatizaci a webové servery.
Snaha o vývoj vlastního procesoru i počítače v Ruské federaci sahá hluboko do totalitních dob. Procesor Elbrus 1 vznikl v roce 1973 na základě předchůdce z roku 1965, někdy označovaného jako Elbrus 1K2. MCST neboli Moskevské centrum pro SPARC technologie bylo založeno v roce 1992 a převzalo štafetu vývoje těchto procesorů.

Nejnovější čtyřjádrový procesor Elbrus 4C byl vyvinut pro vysoce výkonné počítačové sestavy a servery. Samotné jádro CPU je taktováno na pouhých 800 MHz a čip je vyráběn 65nm technologií. TDP tohoto procesoru je 45 W, což je docela zajímavé s ohledem na cílový trh.

Otázkou je výkon tohoto procesoru. MCST vydalo pouze srovnání se staršími procesory Atom a Pentium-M a navíc použilo své vlastní benchmarky. Podle výsledků je nový Elbrus podstatně výkonnější v operacích s plovoucí desetinou čárkou, ale u celočíselných operací se rozdíl stírá.

Procesor využívá paralelní architekturu VLIW, která provádí operace v pořadí daném a optimalizovaném kompilátorem. V tomto se liší od konkurenčních řešení, kde procesor sám stanovuje, kterou operaci provede jako první a která bude čekat. Tímto si společnost MCST pomohla k vytvoření jednoduššího a zřejmě i levnějšího řešení než konkurence. Architektura procesoru také umožňuje jednodušší emulaci x86 programů. Je možné, že ruská vláda a některé společnosti tímto chtějí zmenšit svou závislost na procesorech Intel a AMD. Pravdou ale je, že zůstávají závislí na programovém vybavení.

Na bázi procesoru Elbrus 4C byl vytvořen počítač s označením ARM Elbrus-401, který je určen zejména pro operátory automatizovaných pracovišť a dále server Elbrus-4.4. Server je založen na čtveřici procesorů Elbrus-4C a podporuje operační paměť až do kapacity 384 GB. Je především určen pro webové servery a systémy archivace a ochrany dat. Obě řešení byla představena široké veřejnosti na výstavě Novaja Elektronika 2015, která proběhla na konci března.

Zdroj: Tom´s Hardware
reklama