reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský Gazprom Neft spouští kryptoměnovou těžební farmu na plyn

3.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Ruský Gazprom Neft spouští kryptoměnovou těžební farmu na plyn
Ruská těžařská společnost už nebude jen těžit ropu a s ní související plyny. Do portfolia přidává i těžbu kryptoměn na Sibiři. Využije tak totiž nepotřebné látky, které by jinak byly zbytečnou finanční přítěží.
Zabít dvě mouchy jednou ranou, přesně to se povedlo ruské těžařské společnosti Gazprom Neft. Při těžbě ropy a zemního plynu se uvolňují i jiné nepotřebné plyny, jejichž spalováním vzniká CO2, který pak pro společnost představuje i finanční problém v podobě emisních pokut. Místo zbytečného plýtvání však Gazprom Neft využije těchto plynů k výrobě elektřiny, která bude použita pro pohon ASICů pro těžbu kryptoměn. Elektřina tak bude pro firmu velmi levná a ještě vydělá.
 
Gazprom Neft logo
 
Sám Gazprom Neft nicméně nebude těžit kryptoměny pro sebe, ale bude nabízet infrastrukturu ostatním těžařům, tedy energii a stroje pro těžbu. Farma se nachází na Sibiři v Chanty-Mansijsku, nejde však o první podobný projekt firmy. Na podzim spustila s firmou Vekus pilotní projekt, kde bylo použito 150 ASICů Bitmain Antminer S7 a během jednoho měsíce bylo při spotřebování 49500 m3 plynu vytěženo 1,8 BTC. Dá se předpokládat, že se zájemci jen pohrnou s tím, jak výrazně roste cena Bitcoinu. Ta nyní dosahuje cca 33500 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama