reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský hacker dal volně k dispozici 232 milionů hesel k e-mailům

5.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Ruský hacker dal volně k dispozici 232 milionů hesel k e-mailům
Anonymní ruský hacker, který si sám říká "the Collector", dal volně k dispozici celou svou databázi čítající 232 milionů údajů o e-mailových účtech, a to včetně hesel. Ohroženi se mohou cítit především uživatelé Mail.ru, ale také Yahoo, Hotmail či Gmail.
Nicméně situace nebude tak vážná, jak se může na první pohled jevit. Mladý sběratel dal k dispozici data, která by v ideálním případě (jak pro koho) mohla být využita pro přístup k 232 milionům unikátních e-mailových účtů na různých serverech a databáze obsahuje celkem 1,17 miliardy záznamů. Původně za tato data chtěl jen 50 rublů, ale nakonec se rozhodl, že mu budou stačit "lajky" na jeho sociálním účtu a vedle nich se dočkal také slov chvály.





K datům se tak pochopitelně mohli snadno dostat i lidé z firmy Holden Security LLC starající se o zabezpečení, dle nichž se v databázi nachází přes 57 milionů přihlašovacích údajů k účtům na Mail.ru (tato služba má aktuálně 64 milionů uživatelů), dále 40 milionů na Yahoo Mail, 33 milionů na Microsoft Hotmail a 24 milionů na Gmail. Je ale otázka, do jaké míry je "the Collector" hacker a do jaké míry bychom ho mohli označit jen za nadšence, který jen rád sbírá takové údaje. Firma totiž oznámila, že přinejmenším 85 procent z databáze jsou již dříve zveřejněná data, a tak je na této kolekci pozoruhodné především to, že jde o největší databázi svého druhu, kterou dal volně k dispozici pouze jednotlivec.

Společnost Holden Security LLC se specializuje na kyberzločiny ve východní Evropě a sama říká, že s hackery nevyjednává tak, aby získala jejich data za odměnu. Zde to ale udělat mohla, neboť mladý Rus získal pouze několik palců nahoru. K této záležitosti se také vyjádřili zástupci serveru Mail.ru a Microsoftu, zatímco Yahoo a Google zatím mlčí.

Mail.ru vzkázal svým uživatelům, že uvolněné informace zkoumá a pak bude případně varovat své uživatele, kteří by mohli být ohroženi. Dosud totiž nebyla nalezena žádná kombinace jména a hesla, která by fungovala. Microsoft se zase slovy svého mluvčího vyjádřil prostě tak, že podobné úniky jsou bohužel realita. Microsoft využívá jistá bezpečnostní opatření, která mají za úkol detekovat nestandardní využití účtu a v takovém případě si server od přihlašujícího se uživatle vyžádá další informace, aby ověřil jeho identitu.

Z 232 milionů záznamů tu jsou ale 4 miliony, které ještě nikdy dříve neunikly, a právě na ty se tak nyní zaměřují bezpečnostní firmy a provozovatelé serverů. Nutno poznamenat, že útočníkům jejich práci často ulehčují samotní uživatelé. Když v roce 2013 uniklo nějakých 152 milionů jmen a hesel z firmy Adobe, která je ukládala pomocí formátu Data Encryption Standard (DES), objevilo se, že pozoruhodně velké množství lidí si vybralo jako heslo "123456" či jinou jednoduchou posloupnost, pak bylo populární "password" nebo "qwerty".

Co ale může udělat samotný uživatel, aby zjistil, zda jeho přihlašovací údaje mohly být ukradeny? Může využít třeba databázi na adrese haveibeenpwned.com, kde stále jednoznačně "vede" společnost Adobe s výše zmíněnými 152 miliony přihlašovacích údajů.

Zdroj: IBTimes
reklama