reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský SETI zkoumá zajímavý signál od hvězdy podobné Slunci

30.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Ruský SETI zkoumá zajímavý signál od hvězdy podobné Slunci
Ruští výzkumníci v observatoři RATAN-600 zkoumají nedávno zachycený mikrovlnný signál, který pokládají za neobyčejně zajímavý. Nyní se zaměřili na jeho pravděpodobný zdroj, hvězdu HD 164595, kolem níž obíhá jedna známá planeta.
Ruský program Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) využívá rádiový teleskop RATAN-600, který se skládá z obdélníkových antén tvořících kruh s průměrem 576 metrů a nyní jeho obsluha říká, že sleduje nadmíru zajímavý signál. Projekt SETI však sledoval už více signálů, které byly velice slibné, ovšem žádný nepocházel od mimozemské civilizace. V některých případech šlo o odražené signály ze Země a díky jiným zase byly objeveny nové pulsary a quasary.





Observatoř RATAN-600 tak aktuálně sleduje hvězdu HD 164595, kterou můžeme vidět i prostým dalekohledem, neboť se nachází asi 94 světelných let od nás v souhvězdí Herkula. Jde o hvězdu, která patří do stejné třídy jako naše Slunce, čili G2V, a má navíc srovnatelnou velikost, teplotu na povrchu a je jen o 100 milionů let mladší. Už před rokem z této oblasti astronomové zachytili krátký signál s vlnovou délkou 2,7 cm (11 GHz), který ale může vlivem gravitační čočky pocházet z jiného vzdálenějšího místa vesmíru, nebo vznikl u nás. Zachycen byl ale pouze po dobu dvou sekund a i když se pak na hvězdu HD 164595 astronomové zaměřili ještě mnohokrát, nic takového už nezachytili.

Hvězda HD 164595 má kolem sebe přinejmenším jednu planetu, která má velikost našeho Neptunu, ale obíhá moc blízko, na což ukazuje i doba oběhu pouhých 40 dní. Není ale samozřejmě vyloučeno, že jsou v systému i další planety, které nám prozatím unikají. Nemělo by tam být ale nic přírodního, co by tvořilo signál na frekvenci 11 GHz, a to prý prostě proto, že astronomové neznají žádný vesmírný objekt, který by to uměl. To ale samozřejmě neznamená, že takový neexistuje. Zatím ale byly pozorovány v takových frekvencíh jen velice krátké signály trvající milisekundy.




spektrální typy hvězd


Rozjela se tak šuškanda, že může jít o všesměrový mikrovlnný maják, který by mohl dle Kardashevovy stupnice patřit civilizaci typu II. Taková civilizace by měla umět využít zdroje hvězdy (třeba Dysonovou sférou) a pokud by šlo o signál ze zařízení nasměrovaného přímo na Zemi, uvažovat bychom mohli o civilizaci typu I, která dokáže využít zdroje své planety. Civilizace třetího typu už dokáže cestovat galaxií a zrovna my v současné době nedosahujeme dle Kardasheva ani prvního stupně. To bychom museli jako lidstvo tvořit celkový výstupní výkon v řádu 1017 W, přičemž nyní je to 1014 W.

Astronom Seth Shostak ze SETI Institute však předpokládá, že původ tohoto signálu je přírodní, anebo jde o důsledek rušení. Nyní nezbývá než si počkat na to, zda RATAN-600 nezachytí ze systému HD 164595 ještě něco zajímavého. To se možná dozvíme po 27. září, kdy bude tato záležitost projednávána komisí SETI na 67. ročníku akce International Astronautical Congress.

Zdroj: Astronomy
reklama