reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen jsou běžně k dostání, ale pro desky to neplatí

13.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Ryzen jsou běžně k dostání, ale pro desky to neplatí
Společnost AMD má už deset dní na trhu své procesory Ryzen, o nichž říká, že vyvolaly obrovskou vlnu zájmu. Nicméně zákazníkům obecně chybí k jejich řádnému okoštování jedna věc, a to dostupnost základních desek. Čí je to vina?
Nutno říci, že nedostatek základních desek pro Ryzen pociťují zákazníci po celém světě a platí to i pro nás, což není zrovna automatické. Například při nedostatku grafických karet s čipy Pascal v minulém roce se nové modely na západě prodávaly za podstatně vyšší ceny, nebo byly nedostupné, zatímco u nás bývaly běžně skladem. To má jistě i co dělat s kupní silou obyvatelstva a z toho vycházejícím zájmem.





Pro nové procesory AMD platí, že je o ně velký zájem, a to paradoxně i oproti tomu, že svou vyvolenou desku aby jeden na trhu hledal lupou. Aby nevznikla mýlka, desku pro Ryzen si můžete koupit celkem snadno, ale buď budete mít štěstí, že dostupný je zrovna ten váš vyvolený model, nebo se s tím dostupným holt budete muset spokojit. Nedá se přitom říci, že by výrobci značkových desek uvedli na trh širokou nabídku modelů, však je to pouze po dvou nebo po třech s čipsety X370 a B350. Kde je tedy chyba?

LegitReviews mají k dispozici vyjádření jistého zástupce výrobce základních desek, dle nejž AMD "neudělalo nic, co by mělo, aby podpořilo vypuštění produktů třetích stran pro vlastní platformu". AMD obviňuje také z nedostatečné komunikace, když na žádosti o podporu odpovídalo se zpožděním, nebo vůbec. To potvrzují ExtremeTech, dle nichž je řada výrobců desek přímo frustrována celkovým přístupem firmy AMD k tomuto důležitému produktovému představení, ovšem tato frustrace ovšem může pramenit z obou stran, což bez vyjádření firmy AMD je těžké posuzovat.

Očividné je jen to, že se právě tyto problémy podepsaly na chabé dostupnosti desek na trhu a možná že právě to stojí za různými problémy s testovacími platformami, které jsme při testování zažili nejen my. Zmínit můžeme potíže se stabilitou pamětí při jistých nastaveních (využití XPG by ale mělo zajistit bezproblémový chod) a pak i to, že nastavení počtu aktivních jader a SMT v BIOSu občas nebylo zohledněno. Můžeme uvažovat o tom, že AMD prostě aktuálně nemá dost zaměstnanců k tomu, aby zajistilo bezproblémový nástup nové platformy se vším tím ověřováním kompatibility a spoluprací s ostatními výrobci. Však od doby, kdy vypouštělo na trh Bulldozery, se počet jeho zaměstnanců v příslušné divizi výrazně snížil.

Co se týče našeho trhu, pak to vypadá, že nejlépe dostupné desky s X370 jsou modely značky Asus, a to především ASUS PRIME X370-PRO. Pokud máte zájem o slabší B350, pak zde už je nabídka daleko lepší a dostupné jsou desky značek MSI, Gigabyte, Asus i ASRock, čili celé "velké čtyřky".
reklama