reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen přijde v únoru až březnu, tchaj-wanští výrobci jsou natěšení

28.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Ryzen přijde v únoru až březnu, tchaj-wanští výrobci jsou natěšení
S ohledem na dostupnost nových procesorů Ryzen to bohužel vypadá, že AMD využije celý první kvartál, na který je slíbilo. Představeny totiž mají být na konci února a reálně dostupné až v březnu. Je tu ale i dobrá a zásadnější zpráva.
Včera jsme se podívali na výsledky testů inženýrského vzorku procesoru AMD Ryzen, které provedl francouzský časopis Canard PC Hardware. Ty vypadají velice dobře a nyní z hlediska výkonu v dobrém mluví i tchaj-wanské firmy vyrábějící základní desky, které jsou dle Digitimes na Ryzen velice natěšeny. Můžeme tak očekávat, že tyto procesory skutečně budou stát za to, neboť pokud firmy jako Asus, Gigabyte, MSI a další se na Ryzen těší, může to znamenat jen to, že budou opravdu dobré. Mluví se především o velice výhodném poměru ceny a výkonu, což jen potvrzuje starší informace, které zmiňují agresivní cenovou politiku AMD. Výrobci základních desek tak očekávají, že uživatelé budou mít o nové procesory AMD velký zájem, což přirozeně přinese zisk i jim. Dále se mluví o výrazném zvýšení podílu firmy AMD na trhu s desktopovými procesory, a to od druhého kvartálu 2017.





Bude ale třeba ještě pár měsíců vydržet. Dříve v tomto roce Lisa Su (CEO firmy AMD) slibovala, že Ryzen (tehdy ještě Zen) budou představeny ještě letos, a to alespoň v omezeném počtu. Nyní už je jasné, že to tento rok nebude a oficiální ústa mluví o prvním kvartálu 2017, což nebylo nijak upřesněno. Mohli jsme tak pojmout podezření, že to nebude ani začátek roku 2017 a aktuální informace také potvrzují, že Ryzen budou dostupné spíše až někdy v březnu. Představeny ale mají být na konci února, takže v březnu už by opravdu měly být fyzicky dostupné na trhu i s příslušnými základními deskami.

Stejné tchaj-wanské zdroje také udávají, že se předpokládá zvýšený zájem o 14nm GPU Polaris a Vega. Mezi ty nemusí nutně patřit aktuální karty s Polaris 10 a 11. Jsou tu také ještě záhadné Polaris 12 a Polaris 10 XT2. V zákulisí se totiž šušká i o tom, že AMD neuvede pouze karty s GPU Vega jako doplněk dnešních Radeonů RX 400, ale zbrusu novou řadu, což by byla nejspíše RX 500.

Procesory Ryzen jsou už aktuálně vyráběny v GlobalFoundries pomocí 14nm procesu FinFET, který byl licencován od Samsungu. Připravovány jsou také mobilní verze pro druhou polovinu příštího roku a co se týče desktopů, už nějaký ten pátek víme o čipových sadách AMD X370, B350 a A320. Ty mají být určeny také pro APU generace Bristol Ridge, pokud se vůbec dostanou do maloobchodu a pokud ještě vůbec někoho zajímají.

Stále více to vypadá, že příští rok bude pro společnost AMD přelomový a firma se od živoření navrátí k růstu a dobývání ztracených pozic.

Zdroj: Digitimes
reklama