reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen prý nebudou šestijádrové, nebo budou?

2.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Ryzen prý nebudou šestijádrové, nebo budou?
V posledních dnech se objevují různé zprávy o procesorech AMD Ryzen, které z celého čekání na ně dělají menší frašku. Nyní se probírá to, zda procesory Ryzen budou i šestijádrové a zda vůbec takové mohou být.
Před několika dny se tak objevila zpráva, že procesory AMD Ryzen kvůli svému designu ani nebudou moci nabídnout šest jader. My víme, že se budou skládat ze čtyřjádrových bloků, takže dané zprávy mluvily o tom, že půjde pouze o nedělitelné násobky čtyř a AMD pak bude operovat jen s podporou SMT, takže očekávané procesory SR8 by nabídly 8C/16, SR6 pak 8C/8T a SR4 už jen 4C/8T.




- procesor Ryzen s 8 jádry a 16 thready - klikněte pro zvětšení -


Nyní se ale opět mluví o tom, že tu přeci jen budou šestijádrové procesory Ryzen, které budou taktovány až na 3,7 GHz, zatímco osmijádrové až na 4 GHz. To by pochopitelně znamenalo, že některá jádra ve čtyřprocesorových blocích by byla deaktivována, a to buď uměle, nebo nuceně kvůli výrobní chybě. Server Videocardz dokonce mluví o tom, že šestijádrové Ryzeny jsou jistota. Opírá se o informace finského serveru IO-Tech, francouzského CanardPC i další zdroje.





Dle Videocardz tak byly potvrzeny alespoň dva šestijádrové modely, takže se opět mluví o tom, že všechny Ryzen budou využívat SMT, takže počet logických jader bude vždy dvojnásobný v porovnání s fyzickými.

Dále se objevil také procesor s označením ZD3406BAM88F4_38/34_Y, u nějž již známe také takty, a to 3,4 až 3,8 GHz a pak tu je očekávaných 16 MB L3 cache, 4 MB L2 cache a TDP 95 W. Ještě výkonnější bude již dříve objevený model s označením 1D3601A2M88F3_39/36_N, který má mít takty 3,6 až 3,9 GHz a zatím osmijádrovým Ryzenům kraluje ZD3601BAM88F4_40/36_Y s taktem až 4 GHz. To pochopitelně neznamená, že se všechny tyto procesory nakonec objeví na trhu.

Co se týče šestijádrového modelu, ten byl spatřen pod označením ZD3301BBM6IF4_37/33_Y už jako revize F4. Ten má přijít s takty 3,3 až 3,7 GHz, 12 MB L3 cache (v diagramu by tak měly být začerveněny i příslušné části L3 cache) a také podporou SMT.

Zdroj: Videocardz
reklama