reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzeny 5000G jdou na trh, máme tu testy

4.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Ryzeny 5000G jdou na trh, máme tu testy
AMD se zítra odhodlá vypustit na trh nová APU v podobě dvou modelů z generace Ryzen 5000G, což ovšem platí už jen pro volný trh, čili DIY. Na tom jsou ostatně APU už celkově velice nedostatkové zboží, takže lze počítat s obrovským zájmem.
Je velice pravděpodobné, že Ryzen 7 5700G a Ryzen 5 5600G se stanou novým předmětem zájmu pro scalpery, neboť řada 4000G se na volný trh nikdy nedostala, pokud nepočítáme omezený prodej modelů PRO a starší modely jsou již na volném trhu coby samostatné zboží dlouhodobě nedostupné, pokud nenarazíme na nějaký zapomenutý kus za nehoráznou cenu. Čili nové 5000G budou velice vítaný přírůstek do nabídky a zájem uživatelů může být nedostatkem grafických karet s jejich vysokými cenami jen umocněn. Právě dle toho tak lze očekávat, že nových APU nebude dostatek a ani jejich ceny nebudou nízké, ale to uvidíme už brzy. 
 
 
Ryzen 7 5700G a Ryzen 5 5600G budou kompatibilní s deskami s čipsety série 400 a 500, které mají nainstalován BIOS s AGESA 1.1.8.0 a vyšší verzí, přičemž AMD doporučuje alespoň AGESA 1.2.0.3b. V balení se bude nacházet chladič Wraith Stealth a pokud jde o paměti, dobrý poměr ceny a výkonu nám mají poskytnout už velice běžné DDR4-3200 CL16. 
 
Recenzi výkonnějšího modelu už poskytuje třeba server Hexus.net (krom jiných), dle nějž je Ryzen 7 5700G z hlediska výkonu CPU o trošku silnější než Ryzen 7 3800X či XT, což není vůbec špatné. Tato APU tak mohou velice dobře posloužit i jako procesor v tandemu se samostatnou grafickou kartou a i tam platí, že se vyrovnají tomu nejlepšímu osmijádru z CPU generace Zen 2, takže oproti posledním běžně dostupným APU na volném trhu (3000G) jde o obrovský skok. 
 
Co ale když se někdo rozhodne, že si koupí nový 5700G a využije jeho iGPU do té doby, než budou k dispozici grafické karty za slušnou cenu? Nikdo nám samozřejmě nezaručí, že tato APU budou zítra reálně dostupná za akceptovatelné ceny, ale jestli budou, na rozhodování už čas mít nemusíme. 
 
Grafický výkon iGPU se proti generaci 3000G bohužel ani zdaleka neposunul tak jako výkon CPU, ale to je pochopitelné. Stále je tu v základu Vega (i když vylepšená), stále se počítá s víceméně stejnou propustností pamětí a počet Stream procesorů se dokonce snížil výměnou za vyšší takty. Čili hrubý výkon iGPU se mezi modely Ryzen 5 3400G a Ryzen 7 5700G nezvedl v podstatě vůbec (stále cca 2 TFLOPS) a ve hrách lze očekávat o cca 20% FPS navíc. Stále je to tak přinejlepším v AAA hrách na nízké detaily ve Full HD s očekáváním hraničních hodnot FPS, přičemž zde se výkon obou nových modelů už ani příliš neliší.  


reklama