reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S deskou od SuperMicro si budeme moci postavit počítač s Xeon Ice Lake

22.6.2021, Jan Vítek, aktualita
S deskou od SuperMicro si budeme moci postavit počítač s Xeon Ice Lake
Můžeme počítat s tím, že procesory Xeon Ice Lake se nakonec dostanou na volný trh, ale bylo jasné, že nejdříve se dočkají partneři Intelu a OEM zákazníci. Deska od SuperMicro, která se nyní objevila na trhu, ale ukazuje, že už nemusíme dlouho čekat.
Supermicro MBD-X12SPA-TF-O se už jako jedna z prvních na volném trhu dostupných desek pro Xeony generace Ice Lake objevila v nabídce obchodu Newegg, a to za 700 dolarů. to není až tak mnoho, když si uvědomíme, že jde o velkou desku formátu EATX s bohatou výbavou korunovanou paticí LGA 4189.
 
 
Tato deska je dále vybavena celkem šestnácti sloty DIMM pro až 4 TB paměti DDR4 a dále má čtyři M.2 PCIe 4.0 x4, 10Gb/s Ethernet a také sedm slotů PCIe 4.0 x16 pro rozšiřující karty. Čtyři z nich pak mají plných 16 linek a zbylé tři pak po 8 linkách. Nechybí také rozhraní IPMI, osm portů SATA a rovněž palubní audio, čili pokud někdo bude chtít, může si s využitím příslušně dimenzované skříně vytvořit na takovéto desce vcelku "běžný" desktop. Respektive spíše desktopovou pracovní stanici s vysokým procesorovým a potažmo i grafickým výkonem i tunou disků. Záleží jen na tom, jak využijeme možností této desky pro rozšíření. 
 
Procesory Intel Xeon Scalable Ice Lake byly představeny letos v dubnu coby první 10nm serverové modely. Server Anandtech přitom informuje, že tyto procesory se už pomalu také začínají objevovat na volném trhu, takže nastává období jejich obecné dostupnosti. To rovněž obvykle znamená, že už se řádně rozjela jejich výroba a Intel už si nemusí jejich zásoby schovávat pro své důležité zákazníky a má jich dost i pro maloobchod. Ostatně se asi nemusí obávat toho, že by se takový hardware prodával stejně jako desktopové procesory. 
 
Jmenovat můžeme konkrétně Xeon Gold 5320 v boxované verzi, který nabízí celkem 26 fyzických jader v 10nm čipu s TDP 185 W. Základní takt je 2,2 GHz a turbo až 3,4 GHz, přičemž procesor také disponuje 64 linkami PCIe 4.0 a osmikanálovým kontrolerem pro DDR4-2933. Newegg jej bude prodávat za 1576 USD. 
 
 
Takováto platforma je dnes v podstatě jediný způsob, jak si vytvořit s využitím moderního hardwaru pracovní stanici založenou na procesoru Intel. Jinak máme totiž na výběr jen staré 14nm generace, které jsou už dávno za zenitem a co se týče 10nm HEDT procesorů Intel, žádné takové zatím neexistují.  


reklama