reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S NASA na Mars pomocí virtuální reality

21.12.2015, Jan Pánek, aktualita
S NASA na Mars pomocí virtuální reality
NASA rozjíždí další projekt s virtuální realitou. Už před nějakou dobou zjistila, že tato technika je pro mise ve vesmíru jako dělaná, dá se však použít i pro zábavu. Proto NASA vytváří simulaci mise na Mars ve VR.
NASA už ve věcech virtuální reality spolupracuje s Microsoftem a jejich HoloLens a poté ještě se Sony, které připravuje speciální verzi PlayStationu VR na ovládání robotů na ISS.

Nyní se NASA spojila s multiplatformní mediální společností FUSION za cílem vytvořit ve virtuální realitě simulaci mise na Mars. Tu bude možné vyzkoušet přímo v reálném prototypu skafandru Z-2, který v současné době NASA vyvíjí, a díky vědcům simulace nabídne i prohlídku astronautských stanovišť na rudé planetě.

Tým vývojářů myslí i na to, že ve dvou a více se všechno dělá lépe, a proto zde bude možný i multiplayer, takže Mars může objevovat celá skupinka astronautů zároveň. Vedoucí produkce tohoto projektu bude Julian Reyes, VR producent a návrhář z FUSION.

V březnu příštího roku by simulace nesoucí název Zkušenost na Marsu 2030 měla být předvedena na veletrhu SXSW jako demo a později, v létě 2016, by měla být k dispozici pro Oculus Rift, Google CardBoard a Gear VR od Samsungu.




(Zdroj: roadtovr.com)


Projektu se nedá upřít, že se díky multiplayeru jedná o skvělý způsob, jak skupinku lidí učit. Jason Crusan, ředitel Advanced Exploration Systems z NASA, se k tomu vyjádřil následovně: "Vidíme to jako příležitost ke sdílení způsobu, jakým zkoumáme povrch Marsu pomocí pokročilých technologií virtuální reality. VR jsme používali už i dříve při školení kosmonautů a při vesmírných simulacích, takže se zdá být logické tento způsob rozšířit a vzdělávat a inspirovat novou generaci vesmírných průzkumníků a vědců podmanivým způsobem."

Daniel Eilemberg, SVP a generální ředitel společnosti FUSION, k projektu simulace Marsu řekl: "Lidé dnes od svých médií očekávají více než jen slova nebo video na stránce, takže jsme se rozhodli přinést k nim Mars inovativním a působivým způsobem s použitím nejnovější technologie virtuální reality. S pomocí NASA náš tým vytvořil simulaci prvních lidských průzkumníků na Marsu, která umožňuje uživatelům Rudou planetu zakusit velmi poutavým způsobem."

Tento projekt rozšíří virtuální realitu o další zajímavý kousek, protože lidé se budou moc podívat na místa, kam lidská noha nevkročila, a zažít si vše téměř na vlastní kůži.

Zdroj: roadtovr.com
reklama