reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S3 připravuje DX10 grafické karty již na konec tohoto roku

30.8.2007, Milan Šurkala, aktualita
S3 připravuje DX10 grafické karty již na konec tohoto roku
Společnost S3 se pokouší o další průnik na trh grafických karet. Po neúspěchu karet Chrome S25 a S27, které měly potenciál stát se úspěšnými (vcelku slušný výkon na low-end a mainstream, nízká spotřeba), se o to pokusí nové karty Chrome...
Společnost S3 se pokouší o další průnik na trh grafických karet. Po neúspěchu karet Chrome S25 a S27, které měly potenciál stát se úspěšnými (vcelku slušný výkon na low-end a mainstream, nízká spotřeba), se o to pokusí nové karty Chrome 460 a 430.



Problémem starších karet S3 byly především dosti nevyladěné ovladače, takže doufejme, že společnost tento problém aspoň trochu vyřeší. Konkurence na trhu grafických karet nikdy neuškodí. Nyní se podívejme, co nám nové grafické karty podporující DirectX 10 vlastně nabídnou.

Podle zdroje má být Chrome 460 mainstreamovým čipem podporujícím DirectX 10 a vyráběný 90nm procesem. Chrome 430 by sice měl patřit do low-endu, ale jeho výroba bude probíhat 65nm procesem a prý zde bude i podpora rozhraní DirectX 10.1.

Stále však budou podporovat rozhraní PCI-Express 1.0 a nikoli jeho novější verzi 2.0. Vzhledem k předpokládanému výkonu karet je ale toto dnes široce používané rozhraní více než dostatečné. Frekvence grafického čipu by se měla blížit k 1 GHz. K dispozici bude rozhraní HDMI s HDCP ochranou.

Především low-endové čipy Chrome 430 by si měly najít cestu do malých počítačů, případně set-top boxů a jiných zařízení. V malém množství se čipy objeví už ke konci tohoto roku a my jen můžeme doufat, že se objeví nějaký výrobce, který bude karty s těmito čipy vyrábět. Aby to nedopadlo tak, jak s kartami Chrome S25 a S27, které si S3 muselo vyrábět samo.

Zdroj: www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama