reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sakuu využije 3D tisk k výrobě solid-state baterií s hustotou zvýšenou o 50 %

20.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Sakuu využije 3D tisk k výrobě solid-state baterií s hustotou zvýšenou o 50 %
Společnost Sakuu je jednou z mnoha firem, které se snaží o vývoj akumulátorů typu solid-state, tedy s pevným elektrolytem. Jejich první generaci by měla brzy nahradit druhá, která využije výrobu pomocí technologie 3D tisku. 
Na solid-state akumulátory čekáme už dlouho a ačkoli existují v prototypech a testovacích vzorcích, nejsou ještě běžně dostupné. Jejich výhodou má být díky pevnému elektrolytu výrazně vyšší stabilita a odolnost vůči požáru, který je reálným rizikem většiny typů lithiových akumulátorů. Jednou ze společností, která se snaží o jejich vývoj, je firma Sakuu. Ta má první generaci hotovou pro testování, přičemž využívá elektrodu z kovového lithia. Chlubí se vysokou energetickou hustotou 800 Wh/l, přičemž podle tvůrců jsou dnešní články obvykle mezi 500-700 Wh/l.
 
Sakuu solid-state akumulátor
 
Bohužel jsme se nic nedozvěděli o energetické hustotě v souvislosti s hmotností (ve Wh/kg), která je více palčivým problémem zejména pro elektromobilitu. Po 200 nabíjecích cyklech si akumulátory držely 97 % původní kapacity a předpokládá se, že po konci testování by si měly udržet 80 % po 800 cyklech bez vzniku dendritů.
 
Solid-state akumulátor Sakuu
 
Krásně je navíc vidět, jak jde vývoj. Ještě v srpnu 2020 měly články této společnosti hustotu pouhých 35 Wh/l a po 1,5 roce jsou na více než 20násobku. Sakuu chce navíc využít technologii 3D tisku pro jejich druhou generaci, která má přijít už koncem roku 2023. Od ní se očekává hustota přesahující hodnotu 1200 Wh/l. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama