reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Salvadořané si stále stěžují na Bitcoin mizící ze státem provozovaných peněženek

28.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Salvadořané si stále stěžují na Bitcoin mizící ze státem provozovaných peněženek
Salvador letos skočil rovnýma nohama do světa kryptoměn, když zavedl Bitcoin coby oficiální platidlo a svým občanům nabídl oficiální bitcoinové peněženky zvané Chivo. Nyní se ale údajně stále množí neautorizované transakce. 
Bitcoin byl v Salvadoru zaveden jako oficiální platidlo sotva před několika měsíci a od té doby se tento stát snaží o další investice do jeho těžby a v plánu má i megalomanský projekt stavby celého města spojeného s touto kryptoměnou. Nyní ale přichází negativní ohlasy od řady běžných občanů, které schraňuje jistý El Comisionado na Twitteru. Lidé si totiž začínají stěžovat na to, že jim ze státem provozované peněženky Chivo mizí peníze, přičemž jde o částky v přepočtu mezi 100 a 16.000 dolarů. Celkem jde na 50 stížností a ve výsledku necelých sto tisíc dolarů, ale spíše jde o problém, který přetrvává už od doby, kdy byla peněženka Chivo Salvadořanům nabídnuta a zprovozněna. 
 
 
Ukazují se tu například podezřelé opakující se transakce ve stejné výši, které majitel účtu dle svých slov neautorizoval. Oficiální místa přitom na tyto stížnosti nereagují a žádnou odpověď nezískal ani server Tom's Hardware, který se přímo dotázal i salvadorského Ministerstva spravedlnosti. 
 
Není tak zřejmé, o co tu vůbec jde a zda se nejedná o prolomení zabezpečení peněženky Chivo třetí stranou, zda jde vše na vrub samotného provozovatele, čili státu, anebo zda si za vysávání svých účtů nemohou samotní majitelé, kteří se mohli stát obětmi konkrétního útoku pomocí malware nebo stále rozšířenějšího scammingu. 
 
Problém také může být spojen s tím, že zabezpečení Chiva spoléhá na biometrické ověření totožnosti pomocí kamery a obličeje, což není zrovna nemožné překonat, takže zde může jít o "práci" zlodějů identit. Dle Coindesk je ostatně možné zřídit si účet s využitím prosté fotografie, kterou Chivo ochotně naskenuje namísto obličeje reálného člověka, takže v jednom případě youtuber k tomuto účelu využil plakát se Sarrah Connor z filmu Terminátor. 
 
Ověření totožnosti rozpoznáním obličeje přitom Chivo přímo vyžaduje, čili je možné, že útočníkům pro vysátí účtu stačí znát základní informace o jeho majiteli a využít jeho fotografii, což jsou v době sociálních sítí často běžně dostupná data.
 
A nejde jen o vysávání účtů, ale i o to, že si podvodníci na základě devítimístného identifikačního čísla občanů, kteří sami o Chivo nemají zájem, zřizují nové účty na jejich jméno. Každý nový účet totiž dostane do začátku jako malý dárek Bitcoin v hodnotě 30 dolarů, čili i zde jde v prvé řadě o krádež identity vlivem chabého zabezpečení. 


reklama