reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Artik: otevřená IoT platforma

16.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung Artik: otevřená IoT platforma
Již na začátku příštího roku společnost Samsung Electronics vypustí na trh novou otevřenou platformu Artik. Ta přijde na trh nejdříve ve třech podobách a zaútočí na konkurenční Intell Curie a Edison či jiné platformy.
Řada společností se nyní snaží prosazovat vlastní standardy pro IoT, ať u jde jen o komunikační protokoly, nebo celé ekosystémy. Co se týče hardwaru pro Internet věcí, ten bude na začátku roku tedy obohacen o další moduly. V podání Samsungu půjde konkrétně o tři, a to Artik1, Artik5 a Artik10, jejichž cenové rozpětí bude velice široké, a to od 85 do 854 amerických dolarů. Bateverze Artiků byla vypuštěna již dříve v tomto měsíci a vyzkoušet si je mohli vybraní vývojáři a partneři Samsungu. Ten také plánuje prodej ve velkých objemech za výhodnější ceny, které by měly později s rozšiřováním výroby těchto modulů klesat.





Moduly Artik jsou založeny na firemních SoC a komunikačních čipech. Artik10, Artik5 a Artik1 jsou využitelné jako základ pro domácí servery, síťové kamery a zařízení označovaná jako SmartBand, čili pro nositelnou elektroniku. Nejmenší Artik1 je vybaven MCU (mikrokontroler) založený na MIPS jádru S32, který pracuje na 80 až 250 MHz a má k dispozici 1 MB DRAM. Dále tu je devítiosý senzor kombinující gyroskop, akcelerometr a geomagnetický senzor a samozřejmě nechybí ani rozhraní pro komunikaci s vnějším světem, a to konkrétně Bluetooth Low Energy (LE). Právě tento model je určen pro nositelná zařízení a výhodou mají být menší rozměry oproti konkurenci od Intelu.

Artik5 již využívá SoC se dvěma jádry ARM Cortex-A7 na 1 GHz. Vedle toho tu je 512 MB LPDDR2 plus 4 GB na eMMC, rozhraní WLAN, Bluetooth i Bluetooth LE. Určen je pro Home Hub a síťové kamery. Nejvýkonnější Artik10 nabídne osmijádrové SoC se čtyřmi ARM Cortex A15 a čtyřmi Cortex A7. Má také GPU Mali T628 MP6 a 2 GB LPDDR3 a pak 16 GB eMMC. Určeno je pro domácí servery a multimediální přehrávače.

Zdroj: Fudzilla
reklama