reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung CXL.mem Expansion Module: rozšíření RAM pomocí PCIe

11.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung CXL.mem Expansion Module: rozšíření RAM pomocí PCIe
Cartridge se vrací, chtělo by se říci. Samsung si totiž připravil CXL.mem Expansion Module, který nám může připomenout klasické cartridge nejen svým vzhledem, ale i funkcí. Slouží totiž k rozšíření paměti, a to konkrétně operační. 
Klasické cartridge jsme už nechali spíše v minulém tisíciletí, kde sloužily třeba pro distribuci her nebo rozšíření paměti. Proč bychom ale měli mít zájem o navýšení paměti RAM pomocí jakéhosi externího modulu, který k tomu využije v důsledku rozhraní PCI Express? K tomu je třeba hned podotknout, že tu nejde o verzi PCIe 3.0 a ani o PCIe 4.0, ale o nejnovější PCIe 5.0, která nabídne propustnost 32 GT/s na linku, čili s takovým průvanem dat by to už snad oproti zapojení modulu operační paměti do DIMM/SO-DIMM slotu nemuselo být až tak špatné. 
 
 
A jak napovídá označení tohoto produktu, využívá se tu rozhraní CXL a konkrétně jeho protokol CXL.memory, které právě umožní rozšířit operační paměť počítače pomocí modulu napojeného fyzicky přes rozhraní PCIe 5.0. A je také vcelku jasné, že CXL.mem Expansion Module od Samsungu nebude zrovna produkt pro běžné spotřebitele. 
 
My přitom známe CXL především jako rozhraní prosazované Intelem, který je chce použít i k propojení svých budoucích procesorů a výkonných HPC grafických akcelerátorů. Právě k tomu poslouží především protokoly CXL.io a CXL.cache, ovšem i zmíněný CXL.memory v případě, že daný akcelerátor bude mít vlastní paměť typu DRAM. A to pochopitelně Xe-HP či Xe-HPC budou mít v podobě HBM, čili stejný protokol může posloužit prostě i k připojení modulu se systémovou operační pamětí DRAM.
 
To ovšem bude zákonitě znamenat, že část systémové RAM bude napojena na paměťové kontrolery procesoru a jejich příslušné PHY a část pak na linky PCIe, s čímž daný procesor bude muset umět pracovat. Jedná se ovšem o snadnou cestu k dalšímu rozšíření systémové paměti, což se bude hodit právě především v serverovém prostředí. Pokud máme v systému zcela zaplněné paměťové sloty, což bývá samozřejmě běžné, pokud máme na desce jen jeden slot na paměťový kanál, můžeme si paměť rozšířit leda výměnou starých modulů za nové s vyšší kapacitou, pokud to vůbec půjde. CXL.mem Expansion Module je tak právě pro tyto případy. 
 
Máme tu plnou šířku se 16 linkami po 32 GT/s, za níž pak mají být dokonce i dva terabajty operační paměti. Samsung zde už pochopitelně počítá se standardem DDR5 a dle Anandtechu ve své zprávě citoval zástupce firem AMD a Intel, takže je zřejmé, pro koho bude tento produkt určen především. Může jít také o velice zajímavou alternativu pro produkty Optane DC, které využívají právě moduly DIMM.
reklama