reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung PM971-NVMe: výkonné 512GB SSD v malém pouzdře

1.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung PM971-NVMe: výkonné 512GB SSD v malém pouzdře
Samsung představil velice zajímavě provedené SSD. Jde o řešení, které v sobě zahrnuje potřebnou paměť NAND Flash, RAM cache a SSD kontroler. To vše v jenom malém BGA pouzdře s podporou PCI Express a NVMe.
Celé SSD je tak v podobě BGA pouzdra o rozměrech 20 x 16 x 1,5 mm a jestliže má nabídnout až 512 GB se slušným výkonem, jedná se o řešení, po němž mohou sáhnout výrobci větších notebooků i malých mobilních telefonů. To tedy v případě, že by někdo chtěl přinést na trh mobilní telefon s takovou kapacitou a datovou propustností 1500 MB/s při čtení a 800 MB/s při zápisu. To jsou ale specifikace toho nejlepšího, co PM971-NVMe nabídne a jinak tu jsou také 128GB a 256GB verze, jež s velkou pravděpodobností nenabídnou tak vysoké rychlosti.





Pokud se rozplýváte nad velikostí dnešních M.2 SSD, které můžeme dát na stejnou úroveň jako jeden modul pamětí RAM, pak nový PM971-NVMe posunuje hranice ještě dále. Dle jeho zpracování lze určit, že se s ním setkáme přímo na hlavním PCB daného elektronického zařízení, podobně jako už výrobci dlouho nakládají s paměťmi RAM v případě mobilních počítačů. Není ale důvod, proč by se nemohl stát součástí nové generace malých M.2 karet, které nemusí být pouze 80 mm dlouhé, ale třeba jen 30 mm, což by se hodilo i u dalších generací počítačů NUC.





Ze zprávy se bohužel nedozvíme podrobnosti, ale lze očekávat, že Samsung zde použil své pokročilé 3D NAND Flash paměti. Ví se alespoň to, že jsou 20nm, což právě ukazuje na 3D. O použitém NVMe kontroleru také není známo nic, ale prozrazeno bylo, že cache tvoří 4 GB paměti LPDDR4 RAM. Samsung také neprozradil, kde všude se má jeho PM971-NVMe uplatnit a v jaké podobě. Asi nikoho by nepřekvapilo, kdyby po tomto produktu nejdříve ze všeh sáhla společnost Apple.

Zdroj: wccftech
reklama