reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung přidal do monitorů operační systém. Nahradí i televizi

16.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Samsung přidal do monitorů operační systém. Nahradí i televizi
Nová řada Samsung Smart Monitor, která zahrnuje modely M5 a M7, využívá operační systém Tizen s podporou aplikací jako Netflix. Chytré monitory jsou připraveny také na AirPlay 2 a Wireless DeX, nechybí ani dálkový ovladač.
Monitory obvykle vnímáme jen jako výstupní zařízení, které má jedinou funkci – zprostředkovat nám informace z počítače. Samsung se ovšem rozhodl zkřížit monitor s chytrým televizorem a vznikla řada hybridních zařízení s názvem Smart Monitor. Podle úhlu pohledu se jedná o monitor s chytrými funkcemi navíc, nebo naopak televizor bez tuneru. Samsung novinku prezentuje jako univerzální displej typu „vše v jednom“ určený pro práci, studium i zábavu. Smart Monitor je také reakcí na aktuální situaci, kdy uživatelé kvůli protikoronavirovým opatřením tráví doma více času než obvykle.
 
 
Inteligentní monitory nabízí široké možnosti připojení nejen stolních počítačů, ale také notebooků, smartphonů a tabletů. Kromě dvou vstupů HDMI 2.0 je k dispozici také port USB Type-C, který slouží umožňuje přenos obrazového signálu, dat i 65W napájení pomocí jediného kabelu a šetří tedy místo na stole. Kromě toho jsou k dispozici také až tři porty USB 2.0 a bezdrátový standard Bluetooth 4.2 pro snadné připojení periferií. Funkce Tap View umožňuje na monitoru zrcadlit obraz z mobilního zařízení Samsung Galaxy pouhým jedním kliknutím. Funkce Samsung DeX potom umožní z vybraných smartphonů vytvořit plnohodnotný počítač s desktopovým uživatelským rozhraním.
 
 
Na své si ovšem přijdou také majitelé iPhonů, iPadů či Maců, neboť Samsung do monitoru integroval podporu Apple AirPlay 2 pro snadné streamování obsahu. Hlavní výhodou nových monitorů je ovšem možnost jejich používání i bez dalších zařízení. Proto nechybí Wi-Fi 5 ani operační systém Tizen 5.5. Uživatelé mohou na monitoru používat sadu kancelářských aplikací Microsoft Office 365, takže ke své práci vůbec nepotřebují počítač a mohou své dokumenty rovnou ukládat v cloudu. Po splnění všech pracovních či školních povinností přichází na řadu zábava. Rozhraní Smart Hub a vestavěný obchod s aplikacemi umožňují na monitoru používat platformy jako Netflix, HBO nebo YouTube.
 
K ovládání slouží dálkový ovladač se samostatnými tlačítky pro streamovací aplikace. Využít lze také hlasové povely přes virtuálního asistenta Bixby. Pro automatické přizpůsobení jasu a teploty barev přidal Samsung funkci Adaptive Picture, která optimalizuje obraz na základě okolního prostředí. Nechybí ani režim šetrný ke zraku redukující modré světlo.Standardní výbavou monitorů je také podpora HDR10 a vestavěné stereo reproduktory s výkonem 2 x 5 W.
 
Samsung Smart Monitor bude dostupný jako model M7 s úhlopříčkou 32 palců a rozlišením 3840 x 2160 pixelů (Ultra HD), případně jako modely M5 s úhlopříčkami 27" nebo 32" a rozlišením 1920 x 1080 pixelů (Full HD). Nižší modely se odlišují také absencí portu USB-C a pouze dvěma porty USB 2.0. Monitory se začínají dnes prodávat v USA, Kanadě a Číně, od konce listopadu se nabídka regionů rozšíří o další. Evropské ceny byly stanoveny následovně:
  • Samsung Smart Monitor M5 (27"): 289 eur (7 700 Kč)
  • Samsung Smart Monitor M5 (32"): 339 eur (8 900 Kč)
  • Samsung Smart Monitor M7 (32"): 459 eur (12 100 Kč)


reklama