reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung připravuje 60GHz Wi-Fi s 4,6 Gbps

14.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung připravuje 60GHz Wi-Fi s 4,6 Gbps
Společnost Samsung ohlásila, že se ji podařilo prolomit bariéry, které bránily praktickému nasazení 60GHz technologie Wi-Fi. Ta by se tak již poměrně brzy mohla dostat na trh a nabídnout velmi slušnou propustnost 4,6 Gbps.
Dnes je asi nejvíce rozšířená technologie Wi-Fi 802.11n, která je už delší dobu nahrazována výkonnější Wi-Fi 802.11ac. Routery postavené na této technologii dokáží poskytnout propustnost až 3,2 Gbps, ovšem to pouze kombinací několika pásem. Router Netgear Nighthawk X6 k tomu potřebuje zkombinovat dvě 5GHz pásma plus jedno 2,4GHz, aby nabídl výsledných 3,2 Gbps (1,3 +1,3 + 0,6 Gbps). Dnešní nejvýkonnější Wi-Fi technologie má přitom na jednom kanálu potenciál dosáhnout nějakých 866 Mbps (108 MBps).





Technologie firmy Samsung by ale byla zcela mimo dnes používaná pásma, protože počítá s využitím 60GHz frekvence, na níž by byla schopna přenést 1GB soubor za necelé tři sekundy. To je dostatečná propustnost i na streamování nekomprimovaných videí ve vysokém rozlišení. Samsung mluví o tom, že jeho technologie již zvládne přenášet data rychlostí 4,6 Gbps, čili 575 MBps. Samsung přitom využívá technologii s označením 802.11ad, kterou již známe, neboť ji využívají zařízení, která jsou na trhu známa pod označením WiGig. Jejím potenciálem jsou přenosové rychlosti až 7 Gbps.

Problémem 60GHz technologie Wi-Fi byla nízká schopnost signálu procházet objekty, což by značně ztížilo až znemožnilo její nasazení v interiérech. Samsung to dle svých slov vyřešil kombinací vlastnoručně navržených obvodů a antén, díky čemuž bude schopen nabídnout "kvalitní 60GHz Wi-Fi technologii pro komerční nasazení". Důležitým dílem ve skládačce také má být jistá technologie "micro beam-forming control", která tak má co do činění s šířením signálu.

A kde všude se tedy máme s novým 60GHz Wi-Fi od Samsungu setkat? Firma počítá se širokým nasazením, takže například v telekomunikační technice, audiovizuálních systémech nebo i produktech pro Internet of Things. Komerční nasazení se očekává již v příštím roce.

Zdroj: Hexus.net
reklama