reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung si patentoval chytré kontaktní čočky pro rozšířenou realitu

11.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Samsung si patentoval chytré kontaktní čočky pro rozšířenou realitu
Korejská společnost Samsung pravděpodobně hodlá prorazit na trhu zařízení pro rozšířenou realitu se svým zajímavým projektem. Samsung si patentoval chytré kontaktní čočky, které nahradí například Google Glass.
Zdá se, že zařízení pro rozšířenou realitu, jako jsou Google Glass či HoloLens, by v budoucnu mohly ustoupit před něčím, co dosud známe jen ze sci-fi filmů. Samsung si totiž nechal patentovat chytré kontaktní čočky pro rozšířenou realitu.

Rozšířená realita umožňuje do skutečného prostředí integrovat objekty či obrazy, které tam skutečně nejsou. Díky tomu je například možné hrát hru uprostřed vlastního obývacího pokoje nebo si třeba promítat Skype videohovory na vlastní zeď.

Korejská společnost chce vytvořit první chytré kontaktní čočky na světě. Ty by oproti klasickým zařízením pro rozšířenou realitu, jak je známe dnes, měly své nesporné výhody, a to především v praktičnosti. Když má člověk Google Glass, všimne si toho každý, kontaktní čočky jsou nenápadné, snadno a přirozeně se nosí. Chytré kontaktní čočky také mohou nabídnout větší kvalitu obrazu než AR brýle. Stále zde však zůstává zásadní otázka soukromí, protože součástí nenápadných čoček je přece jen i malá kamera.





Chytré kontaktní čočky od Samsungu mají na návrhu malý displej, fotoaparát a několik senzorů, které detekují pohyb očí a především mrkání. Pomocí mrkání se také bude dát většina funkcí ovládat - například pořizovat fotografie bude možné pomocí jediného mrknutí. Všechna data se následně bezdrátově odešlou do chytrého telefonu, který bude fungovat jako výpočetní zařízení.

Korejská společnost zveřejnila i některé z prvních nákresů, které ukazují, jak by chytré kontaktní čočky měly vypadat. Nákresy pak ještě doplňuje 29 stran korejsky psaného textu.

To, že si Samsung chytré kontaktní čočky nechal patentovat, ovšem ještě neznamená, že na nich už okamžitě začal pracovat. Dokonce to nemusí ani znamenat, že čočky někdy spatří světlo světa, společnost si tím především chrání svůj nápad proti konkurenci. Avšak podle toho, jakým směrem se současné technologie ubírají a jaký rozmach virtuální a rozšířená realita zažívá, bychom tu za několik let mohli chytré kontaktní čočky pro rozšířenou realitu klidně mít.

Zdroj: IFLScience
reklama