reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SM951 už i s NVMe, možná dostane i 3D V-NAND

17.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung SM951 už i s NVMe, možná dostane i 3D V-NAND
Ačkoliv bylo dříve udáváno, že výkonná SSD Samsung SM951 podporují NVMe, není tomu tak. Samsung ale chce přijít i s verzí, která už bude podporovat NVMe, a očekávat od ní tak můžeme vyšší výkon.
Jedním z přínosů NVMe je, že SSD s jeho podporou mohou dosáhnout podstatně vyššího výkonu v náhodném čtení a zápisu dat, což je možné díky tomu, že na rozdíl od AHCI není omezeno jednou frontou s 32 příkazy. Front může být až 65 tisíc a v každé stejně tolik příkazů, takže SM951 pracující s AHCI má dosáhnout pouze 130.000 IOPS při náhodném čtení, zatímco NVMe odemkne jeho první potenciál, a to až 300.000 IOPS. Co se týče maximálního výkonu v sekvenčních operacích, pak zde by se nemělo měnit nic, takže zůstáváme na 2160 MB/s při čtení a 1600 MB/s při zápisu.





Samsung SM951 si už můžeme pořídit v některých zahraničních obchodech, například v RamCity, takže toto SSD už je i v maloobchodní síti. Ovšem bude vhodné si počkat na verzi SM951-NVMe, však nejde o levnou investici a není důvod, proč bychom se měli připravit o podstatnou část výkonu, když NVMe podporují i stávající základní desky. Zrovna dnes firma Asus oznámila, že všechny její modely s čipsety Intel H97 a Z97 podporují NVMe. Samsung neuvedl, jak hlubokou frontu příkazů dokáží jeho SM951-NVMe vytvořit, či kolik těchto front může být, ovšem vzhledem k nárůstu udávaného výkonu to bude značný rozdíl oproti QD32 u AHCI.

SM951-NVMe budou dostupné v nezměněné kapacitě, takže maximum je stále 512 GB a využívají 1Xnm 2D paměti MLC NAND Flash. Můžeme ale očekávat, že v dohledné době se Samsung rozhodně využít také své moderní paměti 3D V-NAND, takže bychom se mohli dočkat levnějších SM951-NVMe a také modelu s vyšší kapacitou.-

Jisté je ale jen to, že Samsung plánuje někdy v budoucnu využít paměti 3D V-NAND pro výrobu SSD s podporou NVMe, což bylo uvedeno v oficiálním vyjádření firmy. Ovšem nic konkrétního jsme se nedozvěděli.

Zdroj: tomshardware.com
reklama