reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung snižuje produkci, půjdou ceny DRAM nahoru?

4.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung snižuje produkci, půjdou ceny DRAM nahoru?
Společnost Samsung Electronics se dle CTimes a Taiwanese Economic Daily News rozhodla snížit svou produkci pamětí DRAM (Dynamic Random Access Memory), což by mohlo přinést brzké zvýšení jejich cen.
Samsung Electronics je světově největším výrobcem pamětí DRAM, takže v jeho případě musí být snížení jejich produkce na trhu znát. Otázka je, jak moc Samsung výrobu DRAM srazí a o jaké paměti konkrétně půjde. Však produkce pamětí LPDDR bude v Samsungu naopak zvýšena, a to kvůli firmě Apple, která je potřebuje do svých příštích telefonů iPhone.





Dle Taiwanese Economic Daily News bude výroba DRAM snížena o celých 30 procent a uvolněné výrobní kapacity budou částečně využity právě pro výrobu pamětí pro mobilní telefony. Můžeme tedy očekávat, že už na konci tohoto měsíce by ceny standardních desktopových modulů DRAM mohly růst, ale půjde o DDR3, DDR4, nebo dokonce obojí? To uvidíme. Ceny pamětí DDR4 by rozhodně růst neměly, pokud se Samsung nerozhodl mírně sabotovat pokus Intelu a Microsoftu oživit trh s PC pomocí nástupu procesorů Skylake a systému Windows 10.

Chystané iPhone budou potřebovat 2 GB paměti LPDDR4 namísto 1 GB u iPhone 6, takže Apple jich bude potřebovat pro novou generaci daleko více než předtím. Vysokou poptávku pak pomůže krom Samsungu pokrýt také SK Hynix a Micron. V kontrastu s tím je trh pamětí pro PC přesycen, protože zájem o tyto počítače klesá navzdory předchozímu optimismu založenému na zdánlivém zastavení tohoto poklesu. Dnes tak můžeme pořídit třeba paměti Kingston DDR3 8GB 1600MHz už za nějakých 1250 Kč s DPH, zatímco ještě v březnu stály 1950 Kč. Ještě daleko více však klesly ceny pamětí DDR4, například modul CRUCIAL DDR4 8GB 2133MHz spadl na 1500 Kč z únorových 2700 Kč, takže paměti DDR4 se už pomalu dostávají na úroveň DDR3.

Nyní je tedy třeba se rozhodnout, zda není ten nejvhodnější okamžik k nákupu. Můžeme ale ceny jen monitorovat a reagovat až při prvních známkách jejich růstu. Jisté je, že rozhodnutí Samsungu nahrává firmám SK Hynix a Micron, které jsou narozdíl od něj na prodeji pamětí závislé a dnešními nízkými cenami trpí.

Zdroj: KitGuru
reklama