reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung spustil výrobu 90Hz OLED displejů pro notebooky

16.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung spustil výrobu 90Hz OLED displejů pro notebooky
Kdysi jsme si mohli myslet, že v této době už budeme mít na výběr z bohaté nabídky OLED monitorů, abychom se mohli těšit z jejich obrovského kontrastu, kvality barevného podání a nemuseli řešit problémy spojené s podsvícením. 
To se bohužel zatím nestalo a i když to neznamená, že si dnes nemůžeme pořídit OLED monitor, nabídka a především ceny nejsou tam, kde bychom je chtěli mít, ačkoliv v notebookovém světě jsou OLED už vcelku běžné a montují se i do levnějších modelů, pro desktopy to neplatí. Máme u třeba LG 32EP950 s 32" panelem OLED, ovšem s cenou 4000 dolarů, nebo nový 48" AORUS FO48U, čili spíše televizor bez tuneru, a to za cca 43 tisíc korun, což je již lepší. Nabídka je ale celkově velice chabá a vybírat v podstatě není z čeho. 
 
 
Samsung Display se nyní rozhodl, že na notebookovém trhu nabídne nové OLED panely s již 90Hz obnovovací frekvenci, kterou tak posune ze základních 60 Hz a trošku dohoní LCD panely, jež už dávno nabízí i v noteboocích vyšší frekvence. Dlužno dodat, že třeba zmíněný AORUS F048U dosahuje i 120 Hz. 
 
Oproti 120Hz LCD panelům mají ovšem nové 90Hz OLED firmy Samsung poskytovat desetkrát rychlejší odezvu pixelů a celkově slibují "přirozenější obraz". Nejdříve se mají dostat do notebooků firem Asus, Lenovo, Dell i Hewlett-Packard a samozřejmě je ve svých řadách využije také samotný Samsung. 
 
My jen můžeme doufat, že se OLED začnou rozšiřovat i v nabídce desktopových monitorů, kde tak zatím můžeme být rádi alespoň za IPS či případně VA. Ostatně OLED už najdeme běžně v telefonech střední a vyšší třídy, také i v noteboocích, které se prodávají už za 20 tisíc korun, OLED televizory se také už nedají považovat za luxusní zboží a pak tu máme třeba i Nintendo Switch s OLED. Desktopové monitory tak bohužel značně zaostávají. 


reklama