reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 840 EVO nyní i mSATA s kapacitou 1 TB

9.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Samsung SSD 840 EVO nyní i mSATA s kapacitou 1 TB
SSD 840 EVO od společnosti Samsung se nedlouho po svém příchodu na trh stal oblíbeným díky své příznivé ceně a slušnému výkonu, ale i zatracovaný kvůli způsobu, jakým toho Samsung dosáhl. Nyní se s ním setkáme také jako s SSD v podobě karty mSATA.
Samsung SSD 840 EVO se v naší recenzi ukázal v dobrém světle díky svému vhodnému mixu ceny a výkonu. V dalším článku o technologiích SSD jsme se podívali mimo jiné i na berličky, jejichž využitím SSD 840 EVO dosahuje takového výkonu, což je například TurboWrite, vyrovnávací paměť složená z rychlých NAND Flash s buňkami SLC. Hlavní paměť však tvoří čipy NAND Flash s buňkami TLC, nad nimiž visí tolik diskutovaná otázka životnosti a spolehlivosti.





Nicméně nyní tu máme 840 EVO mSATA, čili nové verze tohoto dobře známého SSD, které se budou hodit do základních desek nebo mobilních zařízení s tímto rozhraním. Tato novinka je postavena na 128 gigabitových pamětech NAND Flash vyrobených 1xnm procesem. Dle označení by mělo jít rovněž o 3bit/cell, čili verze TLC stejně jako u 2,5" modelů.





Tyto paměti jsou na vyfotografovaném SSD umístěny napravo. Vlevo pak máme větší 400MHz kontroler Samsung MEX založený na architektuře ARM a nad ním máme čip, jehož označení jasně ukazuje na SLC, a to s kapacitou 8 Gb.

Samsung 840 EVO mSATA má tak v podstatě stejnou výbavu jako 2,5" verze, díky níž může nabídnout přenosové rychlosti až 540 MB/s při čtení a 520 MB/s při zápisu. K dispozici pak budou verze s kapacitami 120 GB, 250 GB, 500 GB a 1 TB.

Zdroj: techPowerUp
reklama