reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung také mění součástky v SSD, ale zde to není na škodu

27.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung také mění součástky v SSD, ale zde to není na škodu
V poslední době se objevily nové případy, kdy výrobci SSD začali měnit komponenty na svých modelech, a to především paměti. Crucial P2 nově namísto TLC pamětí využívají mnohem slabší QLC, podobné je to u WD, ale co Samsung? 
Crucial P2 s paměťmi QLC je v zápisu mnohem slabší než v původní verzi s TLC. Pak se objevil i případ WD Blue SN550 se sníženým výkonem a nyní tu máme i Samsung, na nějž řada lidí nedá dopustit. Ale už předem musíme říci, že ačkoliv i Samsung přikročil ke změně komponent, z nichž se skládá jeho 970 Evo Plus, zde si zákazník nemá na co stěžovat. 
 
 
Na tento případ upozornil jistý čínský youtuber, přičemž server Digitimes potvrzuje, že se Samsung potýká s nedostatkem jistých SSD kontrolerů. To má být následek vážných problémů s výrobou v továrně v americkém Austinu. 
 
Samsung ovšem na rozdíl od jiných výrobců změnil obal upravených 970 Evo Plus, jejich označení a také na svých stránkách aktualizoval technické specifikace. Můžeme jen doufat, že ostatní výrobci si v tomto vezmou příklad. 
 
Staré verze SSD tak nesou označení MZVLB1T0HBLR, zatímco nové mají MZVL21T0HBLU. Specifikace informují o novém kontroleru, respektive zmizela informace o modelu Phoenix a objevil se málo informativní popisek o vlastním kontroleru Samsungu. Hodnoty týkající se rychlostí sekvenčních operací i IOPS se ale nezměnily. 
 
Nová verze by ale měla využívat kontroler Elpis (S4LV003), trošku jiný typ pamětí, ovšem stále v základu 92vrstvé TLC, přičemž výbava LPDDR4 pro cache tu zůstala zcela stejná, ale změnil se pochopitelně firmware z verze 2B2QEXM7 na 3B2QEXM7. Elpis je přitom kontroler určený pro rozhraní PCIe 4.0 (ovšem zpětně kompatibilní s 3.0) a používán je na modelech 980 Pro, takže se opravdu nedá říci, že by nás Samsung touto změnou šidil. 
 
 vlevo stará verze 970 Evo Plus a vpravo nová
 
Dle testů v HD Tune pak Samsung zřejmě vybavil nové verze SSD mnohem větší SLC cache a namísto původních 42 GB měl testovaný model 115 GB, což ovšem v důsledku představuje jen přerozdělení zdrojů v pamětech TLC, které jsou použity jako SLC. Se zaplněním prostoru bude pochopitelně klesat i kapacita SLC cache, což je nevyhnutelné a také je tu rozdíl v rychlosti zápisu.
 
Stará verze dokázala dle benchmarků zapisovat rychlostí 1750 MB/s a po vyčerpání cache spadla na 1500 MB/s, zatímco nová verze zapisuje rychlostí 2500 MB/s a poté spadne mnohem výrazněji na 800 MB/s. Ovšem s relativní výhodou větší SLC cache, takže je otázka, co je pro koho lepší. 
 
Nakonec je také třeba upozornit na to, že nová verze se více zahřívá, a to pochopitelně vlivem jiného kontroleru. Čili jde v podstatě o výrazně odlišné SSD, o čemž se ale od Samsungu dozvíme a můžeme jednotlivé verze identifikovat dle jejich Part Number. 
 
Zdroj: THW


reklama