reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ukázal oční myš EYECAN+

26.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung ukázal oční myš EYECAN+
Především pro uživatele se zdravotním postižením si Samsung připravil oční myš EYECAN+, která umožní ovládat počítač pouhým pohybem očí. Výrazně tak usnadni použití výpočetní techniky těm, kteří nemohou využít klasické periferie.
Lidé s omezenou hybností, kteří nemohou využít dotykovou obrazovku, natož aby mohli pracovat s klávesnicí a myší, tedy budou mít šanci daleko lépe ovládat počítač pomocí oční myši Samsung EYECAN+. Ta je schopna sledovat pohyb očí a ten využít pro ovládání počítače, vytváření i upravování dokumentů. Jde přitom o již druhou generaci tohoto zařízení.





Jedná se o samostatnou jednotku, kterou na fotografiích vidíte umístěnou pod malým monitorem vpravo, přičemž tato jednotka je přenosná. Nicméně Samsung neplánuje EYECAN+ vyrábět jako komerční produkt, který by se dostal na světové trhy a byl k dispozici pro zakoupení. Plánuje vyrábět jen omezené množství a zařízení vždy darovat charitativním organizacím. Asi se tedy nedočkáme toho, že by se z EYECAN+ stalo zařízení běžně využitelné jako alternativa ke klasické myši. Na to konec konců nemá ani ambice.





Aby EYECAN+ fungovala správně, je třeba se na monitor, a tedy i samotnou optickou myš, dívat ze vzdálenosti 60 až 70 cm, což je v podstatě jediné omezení. Uživatel přitom může klidně ležet, přičemž kalibrace je zapotřebí pouze před prvním použitím. Zařízení si pak samo zapamatuje oči, jejich pohyby a "chování".

Po kalibraci se objeví kruhové nebo obdélníkové menu, které může zůstávat v popředí obrazovky a pomocí tohoto menu můžeme provádět celkem 18 různých příkazů, a to pohybem očí a mrkáním. Můžeme tak využívat funkce pro kopírování, vkládání, výběr textu, rolování, přiblížení a nebo si můžeme vytvořit svoje vlastní příkazy.

EYECAN+ je nástupcem staršího modelu EYECAN, který Samsung představil v březnu 2012. Nová verze mí mít výrazně lepší citlivost a možnosti kalibrace, díky čemuž je přesnější i celé ovládání.

Zdroj: TZ Samsung
reklama