reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung: v roce 2020 se vyrobí 250 exabajtů NAND Flash

2.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung: v roce 2020 se vyrobí 250 exabajtů NAND Flash
Společnost Samsung předpovídá, že do roku 2020 se produkce pamětí NAND Flash ztrojnásobí, a to na celkových 253 exabajtů. I tak to ovšem bude jen zlomek z celkového objemu kapacity úložných zařízení vyrobených v onom roce.
Samsung tedy jako jeden z největších výrobců elektronických pamětí předpovídá čipům NAND Flash světlou budoucnost. I oněch 253 exabajtů (miliard GB) v roce 2020 ale má znamenat ani ne desetinu kapacity, která v rámci veškerých úložných zařízení přijde na trh. V tomto roce bude dle PC Watch vyrobeno v čipech NAND Flash asi 84 exabajtů a prudký růst kapacity bude v příštích letech zaručen nástupem nových technologií včetně vrstvených čipů a také expanzí výrobních zařízení, což zahrnuje i výstavbu nových továren.





Společnost Samsung Electronics zveřejnila svou předpověď na SSD Global Summit 2015, kde tak bylo odhaleno, že výroba bude akcelerovat, a to pochopitelně díky stále vyšší poptávce. Tu zajistí různá spotřební elektronika, především ta mobilní, a dále počítačová SSD. Právě ta mají být stále důležitější a dle Samsungu využijí v roce 2017 vyšší kapacitu než mobilní zařízení, jak ukazuje následující graf. Rozdíl se pak má nadále zvětšovat.





Nemůžeme tedy očekávat, že paměti NAND Flash v dohledné době budou dominovat, však dle IDC a Western Digital se má v roce 2020 vyrobit celkem 2900 exabajtů ve všech možných úložných zařízeních, o což se zaslouží především datová centra, osobní NAS a cloudy, počítače a spotřební elektronika. A mezi ona úložná zařízení budou patřit především pevné disky, jež tedy rozhodně nečeká brzký úpadek.





Nicméně Seagate i Western Digital v poslední době zaznamenali pokles prodejů spotřebitelských pevných disků, ale tomu se nelze divit. Však prodeje PC celkově klesaly a SSD jsou stále oblíbenější, i když ani letos nebudou SSD mezi notebooky vést. Dle TrendForce bude tedy mít i letos 70 procent všech prodaných notebooků ve výbavě pevný disk.

Zdroj: KitGuru
reklama