reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vyřešil problém s pomalým čtením SSD 840 EVO

15.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung vyřešil problém s pomalým čtením SSD 840 EVO
Modely SSD 840 EVO od Samsungu jsou mezi uživateli velmi oblíbené, ovšem v podsledních týdnech se objevily informace o tom, že v některých případech velmi trpí pomalým čtením. Nyní to Samsung řeší novým firmwarem.
Nicméně nízkou rychlostí čtení měly trpět také Samsung SSD 840, čili ne verze EVO, ovšem pro ty si výrobce alespoň prozatím nový firmware nepřipravil. A o jaký problém konkrétně šlo? Jak ukazuje následující screenshot od Paula Combeho, byl velmi závažný, neboť v celé polovině kapacity 1TB SSD rychlost čtení spadla takřka na nulu, ačkoliv by se v případě SSD měla držet v celém grafu na víceméně stejné úrovni. Je tedy vidět, že i dnes nám má HD Tach při testování SSD co říci, a přitom jde o test, který se uplatní především u pevných disků, jež mají na začátku své kapacity vyšší výkon sekvenčního čtení a zápisu než na svém konci.





Dramatický pokles rychlosti čtení se má u Samsung SSD 840 a 840 EVO týkat bloků dat, které byly zapsány alespoň před měsícem, což odpovídá i průběhu zveřejněného grafu. Čerstvě zapsaná data budou čtena plnou rychlostí, což je prý důvod toho, že problém byl zaznamenán takto pozdě. Ovšem do tohoto schématu jaksi nezapadá, že mezi nejstarší zapsaná data patří i soubory operačního systému, který by se tedy dle této logiky měl zavádět velmi pomalu. Nicméně je také pravda, že pokles rychlosti čtení často nebyl až tak značný, jak ukazuje toto vlákno na serveru Overclock.net, kde se o problému se Samsungy diskutuje už ve více než 1000 příspěvcích.





Na konci minulého měsíce Samsung slíbil, že přesně v polovině října přijde s opravným firmwarem pro SSD 840 EVO, což dnes dodržel. Co se týče opravy pro klasické SSD 840, pak o té nejnovější zprávy nemluví, ačkoliv tato starší SSD mají být dle informací od různých uživatelů postižena stejnou chybou. Samsung sám ale uvádí, že tato SSD stejnou chybou postižena nejsou a stejně tak mají být v pořádku i přicházející modely SSD 850 EVO, které využijí zbrusu nové 3bitové paměti 3D V-NAND.

Pokud tedy máte ve svém počítači Samsung SSD 840 EVO (případně i jeho verzi s rozhraním mSATA), bude velmi vhodné provést aktualizaci firmwaru na verzi EXT0CB6Q. Ještě předtím se ale můžete přesvědčit, zda se vás tato chyba týká, nebo ne. To můžete učinit pomocí zmíněného testu HD Tach, nebo lépe pomocí SSD Read Speed Tester, který byl naprogramován přímo v reakci na problémy s SSD 840 EVO.

Firmware si můžete nainstalovat pomocí nástroje Samsung SSD 840 EVO Performance Restoration Software, jehož verze pro Mac a Linuxové operační systémy bude uvedena na konci tohoto měsíce. Nástroj je kompatibilní s následujícími čipsety:
  • Intel chipset (AHCI mode) s ovladačem Microsoft
  • Intel chipset (AHCI mode) s ovladačem Intel RST
  • AMD chipset (AHCI mode) s ovladačem Microsoft
  • AMD chipset (AHCI mode) s ovladačem AMD (musí být v nejnovější verzi)
  • NVIDIA chipset (AHCI mode)

Celkem by tato oprava neměla zabrat více jak 15 minut, ale to záleží na objemu zapsaných dat.

Zdroj: techPowerUp, techreport.com
reklama