reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Z-SSD jako konkurence pro 3D XPoint?

12.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung Z-SSD jako konkurence pro 3D XPoint?
Společnost Samsung je jeden z nějvětších výrobců pamětí NAND Flash a má bohaté zdroje, jež může vrhnout do výzkumu, a tak není divu, že se snaží útočit na chystané paměti 3D XPoint, které se objeví v Intel Optane a Micron QuantX.
Samsung ale na Flash Memory Summit v kalifornské Santa Claře ukazoval více produktů, kam patřila jednak už čtvrtá generace pamětí Vertical-NAND, čili 3D pamětí NAND FLash, dále vysokokapacitní SSD a vedle toho také Z-SSD jež zase slibují především vysoký výkon.

Když to vezmeme hezky popořádku, pak tu máme nejdříve 4. generaci pamětí V-NAND, jež jednak využívá paměťové buňky TLC (tři bity na buňku) a potom se skládá už ze 64 vrstev (aktuální má 48 vrstev), čili je naprosto jasné, že takové paměti nabídnou podstatné zvýšení hustoty uložení dat. Samsung říká, že jeden čip může mít kapacitu až 512 Gb a propustnost 800 Mbps, přičemž tyto čipy se ještě kompletují do výsledných pamětí v pouzdrech typu BGA. Nové produkty se 4. generací V-NAND se mají objevit na trhu ještě do konce tohoto roku.




Další novinkou je 32TB SAS SSD v podobě 2,5" modelů s různou výškou, které Samsung označuje za "světově největší disk", což může platit jen částečně. Minulý týden totiž Seagate představil 60TB SSD pro SAS využívající konkurenční 3D NAND Flash od firmy Micron, ale jde o jinou třídu ve 3,5" formátu. Právě tyto nové SAS SSD od Samsungu logicky využijí nejnovější generaci pamětí V-NAND s kapacitou 512 Gb (64 GB) na čip. Tyto čipy jsou kompletovány po šestnácti do 1TB pouzer, takže těch toto SSD využívá celkem 32. Na trhu tato SSD budou až od příštího roku a Samsung předpokládá, že do roku 2020 se díky pokrokům v technologií V-NAND budou moci objevit 2,5" SSD s kapacitou i přes 100 TB. Tomu už se nebude moci postavit ani disková technologie HAMR, v kterou ale už stejně kvůli neustálým průtahům a odkladům už stejně moc nevěříme. Právě ve spojení s HAMR nám Seagate dříve sliboval, že do roku 2025 možná uvidíme až 100TB pevné disky.





A pak tu máme nové Z-SSD, jež mají zase zaútočit svým výkonem na SSD s paměťmi 3D XPoint. Ty vyvinul Intel s Micronem a slibuje výsledné produkty, jež zastíní svým výkonem i rychlostí přístupu k datům veškerá dosavadní SSD. Samsung chce tento nástup zachytit a připravuje konkurenceschopná SSD založená na pamětech vycházejících z V-NAND, které ale mají mít "unikátní design" a také využijí nový vysoce výkonný kontroler, jenž z nich vymačká maximum. Pro začátek firma slibuje 1,6násobné sekvenční čtení a čtyřikrát kratší přístup k datům v porovnání se Samsung PM963 NVMe SSD. Z pohledu na specifikace těchto SSD vyčteme, že by to mělo být 3,2 GB/s (informace o přístupu k datům v nich není). Uvidíme ale až z testů, jak si Z-SSD opravdu budou stát v porovnání s Optane a QuantX. Z uvedených informací lze vytušit, že Z-SSD přeci jen nebudou tak výkonné (především s ohledem na přístup k datům), ale zase by mohly být levnější.

Z-SSD se mají na trhu objevit stejně jako první Optane ještě v tomto roce, a to s kapacitou 1 TB. V příštím roce přibydou také 2TB a 4TB modely.

Zdroj: Hexus.net
reklama