reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung zachránila výroba čipů, vynahradila i katastrofu s Note 7

26.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung zachránila výroba čipů, vynahradila i katastrofu s Note 7
Poté, co byl Samsung okolnostmi donucen z trhu zcela stáhnout celou řadu zařízení Note 7, jsme si mohli říci, že na tom jeho celkové finanční výsledky nebudou zrovna dobře. Opak je pravdou, neboť firmu zachránila výroba čipů.
Je samozřejmě pravda, že Samsung svoláním telefonů Note 7 velice utrpěl, a to konkrétně jeho mobilní divize, ovšem celkové finanční výsledky firmy jsou více než dobré. Však ta vykázala nejvyšší operační zisk za poslední tři roky, za což může především výroba čipů a polovodičových součástek. Ta v posledních dvou letech velice výrazně rostla.





Samsung za fiskální rok 2016 zaznamenal rekordních 51,16 bilionů wonů tržeb, což je 43,86 miliard dolarů pouze za prodej čipů. Oproti fiskálnímu roku 2014 to je o 28 procent více, neboť tehdy tržby dosáhly výše 34 miliard dolarů. To reflektuje především úspěch 14nm výrobního procesu, který se podařilo také udat, čili licencovat firmě Global Foundries, díky čemuž si nyní můžeme koupit grafické karty s čipy Polaris a chystat se můžeme na procesory Ryzen. Do této oblasti ale také spadá velice silný segment pamětí NAND Flash, kde Samsung vyrábí své verze 3D pamětí označované jako V-NAND, jež jsou na trhu oblíbené a vyhledávané. Firma přitom může předpokládat, že tento trend jí v příštích letech vydrží, neboť už v tomto kvartálu začne masově vyrábět 10nm čipy a sama si také vyhradila právo na první 10nm čipy Snapdragon 835.





Co se týče zisku, ten šel také vzhůru, a to nijak pomalým tempem. Ještě v roce 2014 činil 8,78 bilionů wonů a v uplynulém fiskálním roce to už bylo 13,6 bilionů. Za zmínku stojí také fakt, že polovodiče tvoří Samsungu "pouze" čtvrtinu tržeb, ale téměř 47 procent zisku. To díky vysokým maržím a lukrativním zakázkám od firem Qualcomm a Apple.

Zdroj: Extremetech
reklama