reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung začíná prodávat headset Gear VR

9.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung začíná prodávat headset Gear VR
V tomto roce jsme se dozvěděli o řadě chystaných headsetů virtuální reality a jak to vypadá, po papírovém Google Cardboard se nejdříve na trhu objeví Samsung Gear VR, který bude jistě daleko použitelnějším zařízením. Co nám nabídne?
Tak především je to cena, která však není zrovna přívětivá. Samsung Gear VR přichází na americký trh s cenovkou 199 dolarů, což by šlo, pokud bychom k tomu ovšem nutně nepotřebovali telefon Samsung Galaxy Note 4. To je jediný model, s nímž Gear VR (alespoň zatím) dokáže pracovat, takže pro ty, kteří jej již vlastní nebo si jej stejně plánují koupit, může jít o dobrou koupi. Ale pro ostatní je to právě naopak.





Samsung na svém Gear VR spolupracovat s firmou Oculus VR, která svůj model VR headsetu na trhu v dohledné době nepředstaví. V tomto má tedy Samsung navrch, stejně jako v rozlišení displeje, neboť Galaxy Note 4 nabídne 2560 x 1440 na displeji AMOLED, zatímco poslední verze Oculus Rift DK2 využivá sice také AMOLED, ale s rozlišením Full HD (1920 x 1080), který je využíván u telefonu Galaxy Note 3. Nicméně tento displej je alespoň součástí headsetu, což se o Gear VR říci nedá.

Max Cohen z firmy Oculus VR v rozhovoru ale správně podotkl, že headsety Gear VR a Oculus Rift si přímo nekonkurují a jde v současné době o "velmi odlišné projekty", zatímco produkt firmy Samsung označil za první experimentální pokus. Gear VR je také spíše mobilní řešení, zatímco Rift má být výkonnější a robustnější, přičemž je téměř jisté, že ve své finální podobě určené k prodeji také dostane lepší displej, než jakým disponuje jeho dnešní vývojová verze. Firma Oculus mohla díky spolupráci se Samsungem zjistit, jak distribuovat velké série jednoho produktu a také jakým způsobem se v kompaktních zařízeních vypořádat s otázkou odpadního tepla. Samsung také mohl svůj headset vyslat na trh dříve proto, že pracuje s jednotným hardwarem, zatímco Oculus Rift bude muset pracovat s PC, kde vládne různorodost platforem i výkonu.





Když se vrátíme k ceně, pak je třeba poznamenat, že Samsung Gear VR není jen tupá krabice s optikou a popruhy, do níž zasuneme phablet Note 4. Má v sobě i zabudovaná tlačítka, touchpad, čtyři senzory (akcelerometr, gyroskop, magnetometr a senzor přiblížení). Ovládat budeme moci také hlasitost a samozřejmě i upravovat ostření, aby nebylo nutné nosit brýle či kontaktní čočky. Na druhou stranu, v případě Oculus Rift se ale očekává cena mezi 200 a 400 USD a i když Gear VR je už na trhu, je otázkou, zda si ne něm vůbec někdy zahrajeme i hry na PC. K tomu by bylo zapotřebí oboustranné propojení s počítačem pro přenos obrazu a senzorových dat. Nic takového zpráva nezmiňuje.

- video o spolupráci Samsungu a Audi na virtuálním showroom s využitím Gear VR -


K ovládání ale budeme moci využít ovladač Samsung Gamepad, respektive asi budeme muset, protože jinak by se hry ovládaly těžko a pak ještě budou zapotřebí nějaká sluchátka či headset, přičemž k dispozici je Gear Circle. Gear VR samotný by se dle anglických obchodů měl brzy dostat i na Evropské trhy.

Zdroj: Hexus.net
reklama