reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung začne vyrábět paměti HBM: až 48 GB a 1,5 TB/s

21.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung začne vyrábět paměti HBM: až 48 GB a 1,5 TB/s
Paměti HBM používané v moderních Radeonech Fury vyvinula společnost SK Hynix s přispěním AMD, ovšem technologie je přístupná v rámci standardů JEDEC, a tak ji může využít také Samsung. To zcela jistě ke spokojenosti firmy NVIDIA.
Dosud se totiž mluvilo o tom, že NVIDIA možná ostrouhá, neboť AMD bude mít prioritu při odběru pamětí HBM od SK Hynix. Přesněji jde tedy o už druhou generaci HBM2, která má být využita u příští generace Radeonů, ale také GeForce "Pascal". NVIDIA je ale zase partnerem firmy Samsung, jejíž paměťové čipy GDDR5 používá na svých grafických kartách, a tak je celkem zřejmé, že paměti HBM od Samsungu skončí také na grafických kartách NVIDIA.





Samsung oznámil svůj záměr na proběhlém IDF15 a uvedl, že produkce ve velkém odstartuje brzy v příštím roce, tedy akorát včas, aby byly HBM připraveny pro čipy Pascal. Firma se také podělila o to, v jakých konfiguracích nové paměti přijdou. Mohou se totiž využít dvouvrstvé, čtyřvrstvé a osmivrstvé čipy v konfiguraci po jednom nebo i šesti, jak ukazuje prazentace. To pak má vliv nejen na výslednou kapacitu, ale také na datovou propustnost, protože stejně jako u čipů GDDR5 znamená větší počet i širší paměťové rozhraní. A počty jsou o jednoduché. Dvouvrstvý čip HBM od firmy Samsung má kapacitu 2 GB, takže jedna vrstva rovná se jeden GB. Propustnost jednoho HBM pak je 256 GB/s, což je více, než čím disponuje dnešní GeForce GTX 980. Šestičipové řešení tak dokáže nabídnout až 48 GB kapacity a 1,5 TB/s propustnosti, což jsou velice slušné specifikace.

Ovšem taková výbava bude vyhrazena pro HPC, čili výkonné počítače pro náročné výpočty a v případě grafických karet půjde o čtyři nebo dva čipy s kapacitou 4 až 16 GB a propustností 512 GB/s nebo 1 TB/s v případě těch výkonnějších karet v segmentech Enthusiast a Performance, zatímco v mainstreamu se zákazníci spokojí s 256 GB/s a 2 GB. Můžeme tedy předpokládat, že 16 GB paměti s propustností 1 TB/s nabídnou příští TITANy, nástupcí herního hi-endu (dnešní GTX 980 Ti) budou mít asi 8 GB paměti s 512 GB/s, když už se tedy neuvažuje o 8 GB s 1 TB/s a karta, která nahradí GTX 960, bude mít jeden čip HBM se 2 GB a 256 GB/s. To je to nejslabší řešení, které nové Samsung HBM nabízí, ale i tak to je více než dvojnásobek toho, co GTX 960 nabízí dnes. Z prezentace také vyčteme, že v roce 2017 budou HBM využity také u síťových řešení a otázka je, zda tedy NVIDIA vůbec u příští generace plánuje využití dnešních GDDR5, nebo za nimi udělá tlustou čáru.





Z dalšího slidu prezentace to vypadá, že GDDR5 ještě hned tak nezmizí, a to ani v příštích letech. Ale pokud se mají využívat řešení jako HBM se 2 GB a 256 GB/s propustnosti, pak pro GDDR5 už moc místa nezbyde. To ale záleží na příští generaci grafických čipů a na tom, v jakých podobách přijde na trh. NVIDIA přitom slibuje značný výkonnostní skok, však už dříve oznámila, že její Pascaly nabídnou až 32 GB paměti HBM (respektive schopnost je využít) a ty největší čipy se budou skládat ze 17 miliard tranzistorů. Pro srovnání, čipy AMD Fiji se svými 4096 shadery mají 8,9 miliard tranzistorů a asi netřeba nic dodávat.

Samotné AMD v příštím roce přijde s čipy Arctic Islands, které už konečně mají představit novou architekturu GCN a doufejme, že AMD už nebude tak masivně přeznačovat staré čipy. Nemělo by, pokud má ve větším měřítku využít čipy HBM, což by se stávajícími Radeony nešlo.

Zdroj: wccftech
reklama