reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung zdržuje či deaktivuje některé aktualizace Windows

25.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung zdržuje či deaktivuje některé aktualizace Windows
Společnost Samsung u svých PC využívá vlastní službu pro softwarové aktualizace, která v podstatě zpožďuje dostupnost záplat systému, jež pochází od samotného Microsoftu a některé i rovnou zakáže. Samsung má k tomu ale prý své důvody.
Počítače firmy Samsung jsou tedy vybaveny službou SW Update, která přebírá správu nad bezpečnostními a jinými aktualizacemi systému, které Microsoft distribuuje pomocí svého Windows Update. Jedná se o program Disable_Windowsupdate.exe se Samsungem podepsaným digitálním certifikátem. Patrick Barker, kterému Microsoft propůjčil titul MVP (Most Valuable Professional), se snažil o tom mluvit s oběma firmami a zjistit, jak celá věc funguje a proč Samsung vůbec takovou věc používá.





Z hlediska Microsoftu je to jasné. Ten silně doporučuje, aby nikdo nezasahoval do funkce služby Windows Update, což je logické. Však je důležité, aby se zvláště bezpečnostní záplaty nainstalovaly co nejdříve, aby někdo nemohl zneužít známé díry v systému.





Samsung zase svůj SW Update používá kvůli tomu, že dle něj mohou některé aktualizace systému na daných počítačích způsobovat problémy, takže takové aktualizace jsou buď pozdrženy, nebo rovnou zakázány. Dle zástupce Samsungu ale půjde především o to, že Windows Update instaluje výchozí ovladače hardwarových komponent, které nemusí na počítači fungovat dle představ jeho výrobce. Například jde o kontroler pro USB 3.0, který s ovladači z Windows Update nemusí fungovat vůbec. Nemusí jít ale pouze o ovladače.

Patrick Barker pak přinesl další informace, dle nichž Samsung říká, že neblokuje aktualizace systému. Namísto toho Samsung "poskytuje uživateli možnost výběru kdy a zda chtějí aktualizovat systém na svém počítači". Disable_Windowsupdate.exe sám o sobě funguje jako brzda pro automatické aktualizování systému a jde především o to, že někteří uživatelé o jeho funkci nemusí vědět (nebo jej mohou jako "bloatware" ignorovat), a netuší tak, že jejich počítač se neudržuje aktualizovaný. Není to tedy nejlepší a nejbezpečnější cesta jak onu možnost výběru nabídnout.

Microsoft dle vlastních slov již začal o této věci se Samsungem jednat a pravděpodobně se jej bude snažit přesvědčit, aby přehodnotil svůj přístup a aktualizace nijak neblokoval. Pokud se ale mohou objevit problémy s ovladači hardwaru, bude se muset najít nějaké jiné řešení.

Zdroj: Hexus.net
reklama