reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsungu vybuchují i pračky a nepotřebují k tomu Note 7

29.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsungu vybuchují i pračky a nepotřebují k tomu Note 7
Mobilní divize Samsungu má akutálně velký problém s vybuchujícími bateriemi Note 7, ovšem nyní jde i o pračky vyrobené mezi lety 2011 a 2016, které mohou představovat přinejmenším stejné riziko pro blízké osoby.
Zatímco telefony obvykle vybuchují kvůli baterii, takže jde o chemicky způsobenou explozi, v případě praček jde spíše o důsledek selhání v průběhu ždímání, kdy je buben s prádlem roztočen. Jde tak o mechanicky způsobenou explozi, která ale může mít pro lidi neméně nepříjemné důsledky. Mluví se totiž o roztrhaných pláštích praček i o létajících šroubech. Pračky se tak doslova roztrhnou.





Americká Consumer Product Safety Commission (CPSC) a Samsung samotný se zabývají zprávami o takovýchto fatálních poruchách praček, které byly vyrobeny mezi březnem roku 2011 a dubnem 2016. Samsung již vydal prohlášení, v němž doporučuje, aby majitelé těchto praček používali pouze šetrné režimy v případě, že perou něco objemného a zvláště pokud jde o prádlo, které špatně nasává vodu (třeba outdoorové bundy), nebo které naopak velice dobře zadržuje vodu. Je tak evidentní, že jde o to, že pračka nedokáže udržet na místě velkou rychlostí roztočený buben, který není dobře vyvážený. Ten se pak může utrhnout a není třeba moc zdůrazňovat, jakou paseku může natropit.


Dle zpráv ABC News je příčinou selhání to, že retenční tyč nedokáže udržet buben na místě, neboť se vyvlékne ze svého uložení. Vedle čistě mechanického poškození by pračka mohla způsobit i požár, což jde zřejmě na vrub elektroinstalaci. Nicméně v tomto případě nebylo přímo řečeno, že by se nehody zahrnující oheň týkaly i daných praček firmy Samsung.

Zpráva CPSC zahrnuje informace od celkem 21 lidí, kterým od začátku minulého roku pračka značky Samsung explodovala. Společnost Samsung tak již čelí hromadné žalobě. Firma také již zprovoznila webové stránky, na nichž si pomocí sériového čísla pračky můžeme zjistit, zda vlastníme jeden z potenciálně nebezpečných kusů. Samsung ale musí ještě teprve zveřejnit kompletní seznam modelů, které CPSC vyšetřuje. Zpráva ABC přitom před pračkami Samsung varovala již v předchozím roce.

Od firmy Samsung se nyní očekává, že se odhodlá ke svolávání mnohých prodaných praček, což je pro ni po problémech s Note 7 další rána, která zasáhne především důvěru zákazníků v její produkty.

Zdroj: Extremetech

reklama