reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SandForce SF3700 přinese SSD s výkonem až 1,8 GB/s

19.11.2013, Jan Vítek, aktualita
SandForce SF3700 přinese SSD s výkonem až 1,8 GB/s
Kontrolery SandForce, a to především SF-2281, jsou dnes u výrobců SSD velmi populární, ovšem jde již o zastaralé čipy, které firma LSI právě nahrazuje novou generací. Do ní patří i SF3700 slibující podporu rozhraní PCIe a datovou propustnost až 1,8 GB/s.
Je zřejmé, že tak vysoká propustnost by byla k ničemu, pokud by LSI SandForce SF3700 podporoval pouze rozhraní SATA 6 Gbps, jehož teoretická propustnost končí na 600 MB/s. Díky rozhraní PCI Express, konkrétně verze 2.0 se čtyřmi linkami, tak může být propustnost tak vysoká. Otázkou tedy je, jakých reálných rychlostí se nakonec dočkáme v koncových produktech, protože ty mohou díky SF3700 využívat jak SATA 6 Gbps, tak PCIe.





LSI SandForce SF3700 se tak může uplatnit u SSD v podobě karet formátu M.2, přičemž podporovány budou protokoly AHCI a rovněž NVMe, o němž byla řeč v nedávném článku o technologiích SSD. NVMe je protokol, který byl vyvinut na míru potřebám SSD, čili ty už nemusí využívat AHCI určené pro klasické pevné disky. Odměnou má být snížení latencí a celkové zvýšení výkonu.

Dále tu máme Optimized DuraWrite Data Reduction čili funkce pro prodloužení, či spíše maximalizaci životnosti buněk v pamětech NAND Flash i s využitím redukce nutných mazacích/zapisovacích cyklů na minimum. SHIELD Error Correction je další funkce pro ochranu dat kontrolující jejich paritu s využitím adaptivního ECC.

SF3700 dále podporuje Enhanced RAISE Technology (Redundant Array of Independent Silicon Element), což je alternativa ke známějšímu RAID, která nabízí funkce ochrany dat, jež byly vyvinuty speciálně pro SSD a jejich paměťovou architekturu. Umožní tak s využitím redundance dat pracovat i s jedním SSD. A pak nesmí chybět ani podpora šifrování, a to v tomto případě Dual AES-256, čili dvojité šifrování, jež je samozřejmě implementováno hardwarově, tudíž nebude zatěžovat hlavní procesor. Maximální kapacita, kterou SF3700 zvládne, jsou 2 TB s využitím 9kanálového rozhraní ONFI-3/Toggle-2.

LSI si momentálně chystá referenční modely SSD s SF3700, které budou využívat paměti NAND Flash od firem Micron, SanDisk a Toshiba. Nicméně firmy ADATA, Avant a Kingston na nic nečekají a už připravují koncové produkty založené na rozhraních SATA a PCIe. To ale neznamená, že už jsou za rohem. LSI v této době pouze rozesílá vzorky nového kontroleru a velké série začne dodávat někdy v první polovině příštího roku.

Zdroj: techPowerUp
reklama