reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk uvádí 4TB SSD a slibuje 8TB

5.5.2014, Jan Vítek, aktualita
SanDisk uvádí 4TB SSD a slibuje 8TB
Od firmy SanDisk jsme se dočkali představení 4TB SSD, které je tedy určeno pochopitelně pro firmy, neboť pro běžné uživatele půjde o cenově nedostupný produkt. Nicméně je tu a v příštím roce má přijít rovnou 8TB model.
Pevné disky tak s příchodem tohoto produktu začínají ztrácet jednu ze svých výhod, a to vysokou kapacitu, ovšem bylo jen otázkou času, kdy k tomu dojde. Nové SSD od SanDisku dostalo označení Optimus MAX a jde o 2,5" model s rozhraním SAS, čili Serial Attached SCSI. Výrobce jej doprovází označením "první opravdová náhrada za pevné disky s rozhraním SAS pro datová centra" a slibuje také "průlomovou cenu". SanDisk také předvídá, že díky stabilně klesajícím cenám SSD bude řada uživatelů moci kompletně přejít právě na ně a zapomenout na HDD i v roli zařízení pro ukládání velkého množství dat. Nicméně Optimus MAX je stále podnikovým produktem.





SanDisk Optimus MAX přichází v 2,5" těle s výškou 9,5 nebo 15 mm a rozhraním SAS 6 Gbps. Dosahuje rychlostí čtení a zápisu 400 MB/s a hodnoty IOPS při náhodném čtení a zápisu činí 75 a 15 tisíc. Založen je na 19nm pamětech a nabídne výdrž (MTBF) 2,5 milionu hodin. Dále tu jsou technologie F.R.A.M.E. (Flexible Redundant Array of Memory Elements) DataGuard Technology a pro ochranu dat a také EverGuard Technology: Backup Power Circuitry pro ochranu SSD i dat při ztrátě napájení. Typická spotřeba při práci pak činí 7 W.

Ze specifikací také vyčteme hodnotu 1 až 3 DWPD (Drive Writes Per Day), která se vztahuje k výdrži a udává, kolik celkových zápisů za den nám SSD vydrží. SanDisk ale přesně neudává, po jak dlouhou dobu to má platit, ale vzhledem k pětileté záruce budeme předpokládat, že půjde o výdrž jednoho zápisu na celý disk denně, a to po dobu pěti let. Záruka totiž mluví právě o lhůtě pěti let nebo překročení maximálního počtu DWPD. Cena však zatím nebyla ohlášena.

SanDisk se také nechal slyšet, že 4 TB jsou pouze začátek a firma plánuje tuto kapacitu každý rok nebo dva zdvojnásobovat, díky čemuž by měla nechat pevné disky daleko za sebou, neboť u nich je násobné zvyšování kapacity nemyslitelné. Otázkou je, jak na to budou reagovat ostatní výrobci SSD.

Zdroj: Hexus.net
reklama