reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire odhalil Tri-X R9 290X s 8 GB paměti

29.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Sapphire odhalil Tri-X R9 290X s 8 GB paměti
Pro paměťově velmi náročné hry a aplikace si společnost Sapphire připravila novou grafickou kartu, která bude z hlediska paměťové kapacity zvládat i vysoká rozlišení, jako WQHD nebo dokonce Ultra HD.
Jedná se o grafickou kartu Sapphire Radeon R9 290X Tri-X, která je vybavena 8 GB paměti GDDR5 a také kvalitním chlazením. Tato karta je levnější volbou než v listopadu odhalený model patřící do řady Vapor-X. Bude ale také vhodná pro provozování her ve vysokém rozlišení, a to až Ultra HD - 3840 x 2160, tedy za předpokladu, že čip R9 290X poskytne dostatečný výkon.





Specifikace tedy mluví o 8 GB paměti GDDR5, která pracuje na 5500 MHz (efektivně) přes 512bitovou sběrnici. GPU Radeon R9 290X zase pracuje na frekvenci 1020 MHz. Do jednoho systému můžeme zapojit až čtyři karty najednou v režimu CrossFire X.





Karta je chlazena pomocí velkého aktivního dvouslotového chladiče se třemi ventilátory vybavenými dvojitými kuličkovými ložisky, nabídne po dvou rozhraních DVI-I a pak po jednom HDMI a DisplayPort. O dodatečné napájení se postarají dva osmipinové konektory PCIe a samotné napájení karty je šestifázové. Cena karty by se měla pohybovat někde na 90 procentech 8GB Sapphire R9 290X Vapor-X, která u nás stojí cca 14.000 Kč s daní.

No a pomůže nám dvojitá kapacita paměti vůbec nějak? Dnešní hry dokáží 8 GB GDDR5 využít jen málokdy, když tedy nehrajeme rovnou v rozlišení Ultra HD, ale pak zase bývá největším limitujícím faktorem výkon GPU. To se ale dá obejít zapojením více karet do CrossFire. Výjimkou může být Shadow of Mordor nebo Skyrim, které dokáží dobře využít 8 GB paměti na jedné kartě. Samotný Sapphire své 8GB Radeony vidí jako jakýsi kompromis mezi herními a profesionálními modely řady FirePro.

Zdroj: Hexus.net
reklama