reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon R9 285 ITX: Tonga pro malé sestavy

25.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Sapphire Radeon R9 285 ITX: Tonga pro malé sestavy
Společnost AMD v těchto dnech plní stránky IT magazínů díky svému novému čipu Radeon "Tonga", který se uplatní v grafických kartách R9 285. Mezi nimi by se již druhého září měl objevit také model od Sapphire pro malé sestavy.
S čím máme tu čest, je celkem zřejmé už z označení karty - Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact Edition. Výrobci grafických karet, a to především MSI, reflektují zvýšený zájem o malé sestavy založené na základních deskách Mini-ITX, kde nemusí být dostatek místa pro dlouhou grafickou kartu. A že rozměry desek formátu Mini-ITX jsou 170 x 170 m, je R9 285 ITX Compact Edition vyroben tak, aby nepřesahoval okraje takové desky, či alespoň ne o moc.





Karta ale zabírá dva sloty, neboť Tonga není žádný nevýkonný čip, jenž by se spokojil s jednoslotovým chladičem. V tomto případě jsou využity dvě heatpipe, hliníková žebra a velký 100mm ventilátor. Karta samotná potřebuje ke svému dodatečnému napájení dva konektory PCIe, přičemž ke kartě je přiložena redukce z jednoho 8pinového na dva 6pinové. Co se týče obrazových konektorů, máme tu jeden DVI-I, dva mini-DisplayPort 1.2 a opět jeden HDMI 1.4a.

Specialitkou této karty jsou dva BIOSy, mezi nimiž můžeme snadno přepínat pomocí tlačítka. Primárně je zvolen klasický BIOS a jako sekundární tu je UEFI BIOS s protokolem UEFI GOP (Graphics Output Protocol) pro rychlý boot systému Windows 8. Oba BIOSy mají nastaveny stejné výchozí takty, a soce 928 MHz na jádře, což představuje mírné 10MHz přetaktování, přičemž takt pamětí GDDR5 s kapacitou 2 GB je výchozí. Samotný čip Tonga pak obsahuje 1792 Stream procesorů GCN1.1, 112 TMU, 32 ROP a 256bitové paměťové rozhraní.

Zdroj: techPowerUp
reklama